Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan talepte dengelenmenin başladığını ancak enflasyonda henüz kat edecek mesafe olduğunu bu nedenle para politikasında sıkılığı koruyarak yola devam edeceklerinin altını çizdi.

"Kat edecek mesafemiz olduğunuz düşünüyoruz"

Karahan Reuters'a yaptığı değerlendirmesinde "Sıkılığı koruyarak verilerin ve beklentilerin dezenflasyon patikamız doğrultusunda oluşmasını bekleyeceğiz. Henüz bu doğrultuda kat edecek mesafemiz olduğunu düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi.

"Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş görmek istiyoruz" olduğunu belirten Karahan, enflasyonu düşürme anlamında son derece kararlı olduklarını vurguladı.

Mayıs'ta enflasyon verisi yüzde 75,45 ile 2022 sonundan beri en yüksek seviyeye ulaşmanın ardından Haziran ayında yıllık bazda alağı yönlü bir ivme sergiledi. Çarşamba günü paylaşılan verilere göre, TÜFE yıllık yüzde 71,60'a düşüş kaydederken, aylık fiyat artışı da Haziran'da yüzde 2'nin altına geriledi.

"Talepte dengelenme belirtileri ortaya çıkıyor"

Karahan "Talepte dengelenme belirtileri ortaya çıkıyor" diyerek, bunun fiyatlara da yansımaya başladığını gördüklerini söyledi ancak tek bir veri üzerinden çıkarım yapmadıklarını vurguladı.

Başkan Karahan, oynaklığın yüksek seyrettiği bu dönemde tek bir veri üzerinden çıkarım yapmak sağlıklı olmayacağını belirterek "Merkez bankası kararlılığı ve ihtiyatı ile hareket ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

Jandarma Genel Komutanlığı Astsubay Alımı Yapacak Jandarma Genel Komutanlığı Astsubay Alımı Yapacak

Yıl Sonu Tahmini Açıklandı

TCMB Haziran itibarıyla yıllık enflasyonda başlayan düşüş ile yıl sonunda enflasyonun yüzde 38 seviyesine düşmesini bekliyor. Reuters anketinde piyasanın yıl sonunda enflasyon tahmini ise yüzde 42 seviyesinde.