Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kasım ayı Piyasa Katılımcıları Beklenti Anketi sonuçlarına dayanarak yaptığı açıklamada, kasım ayında sınırlı bir artış kaydeden manşet enflasyonun, son Enflasyon Raporu'nda sunulan görünümle uyumlu bir seyir izlediğini belirtti. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler, enflasyon baskılarını devam ettiriyor.
Açıklamada, yakın döneme ilişkin göstergelerin, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin devam ettiğine işaret ettiği ifade edildi. Ancak, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığı değerlendirilerek, bu iyileşmenin nedenlerine odaklanıldı.
Dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerdeki süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yönelik güçlenen yurt içi ve yurt dışı talep, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün sürdüğü belirtildi.
Merkez Bankası, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirerek, parasal sıkılaştırma hızını yavaşlatma kararı aldı. Ancak, fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın gerektiği müddetçe sürdürüleceği ifade edildi.
Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırarak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmekte. Kredi faizlerinin hedeflenen finansal sıkılık düzeyiyle uyumlu olduğu değerlendirilirken, Türk lirası mevduat payını artırmaya yönelik düzenlemelerin, parasal sıkılaşma eşliğinde aktarım mekanizmasını güçlendirmeye ve bankacılık sisteminin fonlama kompozisyonunu iyileştirmeye devam edeceği öngörülmekte.
Kurul, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla, kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edeceğini belirtti.
Politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın birikimli ve gecikmeli etkilerini dikkate alarak alan Merkez Bankası, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlamaya odaklanmıştır.
Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Kararlar öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınmaya devam edilecektir.