Güncel

Temmuz ayında memur ve emekli maaşları ne kadar olacak?

Milyonlarca memur ve emekli, temmuz ayında yapılacak maaş zamlarını merakla bekliyor. Her yıl iki kez enflasyon farkına göre maaşlarına zam alan memur ve emekliler, temmuz ayında TÜİK tarafından açıklanacak olan 6 aylık enflasyon farkına göre yeni maaşlarına kavuşacak.

Abone Ol

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak haziran ayı enflasyon verileri, temmuz ayında yapılacak zam oranlarını belirleyecek. Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarına ait enflasyon verileriyle 5 aylık enflasyon farkı yüzde 22,72 olarak belirlendi. Son yapılan Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, 6 aylık enflasyon oranı yüzde 25,46 olarak hesaplandı. Haziran ayı enflasyon verileri de bu doğrultuda gelirse, emekliler yüzde 25,46 oranında zam alacak.

Memur maaşlarına yapılacak zam oranı

Memur ve memur emeklileri ise haziran ayı itibarıyla yüzde 17,38 zam hakkı elde etti. Yılın ilk altı ayında toplu sözleşme ile yüzde 15 zam alan memurlar, altı aylık enflasyon farkının yüzde 15'i aşan kısmını da maaşlarına ekleyecek.

Emekli maaş zammı için olası senaryolar

Emekli maaş zammı büyük oranda netleşmiş olsa da artışın nasıl uygulanacağı konusunda belirsizlikler devam ediyor. Zam oranının kök maaşa mı yoksa en düşük emekli maaşına mı uygulanacağı merak ediliyor. Normal şartlarda 6 aylık enflasyon farkı kök maaşa uygulanıyor. Ancak kök maaşlar enflasyon farkı ile artsa bile en düşük maaşın altında kalıyorsa, emekliler en düşük emekli maaşını alıyor.

Kök maaşlara zam yapılırsa en düşük emekli maaşı ne kadar olur?

Ocak ayında kök maaşı 10 bin liranın altında olan tüm emeklilerin maaşı 10 bin liraya denkleştirilmişti. Bu uygulamanın devam etmesi ve en düşük maaşın 6 aylık enflasyon oranında artırılması halinde, emekli maaşları 12 bin 500 lira olacak.

Emekliye refah payı gelir mi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekli maaşlarına refah payı eklenip eklenmeyeceği konusundaki sorulara, "Şu anda bunu konuşmak için çok erken. Bunun için temmuz ayını bekleyelim" yanıtını verdi.

5 aylık enflasyon farkı ne kadar?

TÜİK verilerine göre, mayıs ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,37 olarak açıklandı. SGK ve Bağ-Kur emeklileri için 5 aylık enflasyon farkı yüzde 22,72 olarak belirlendi.