Türkiye’de tıp fakülteleri, beden bağışının yetersizliği nedeniyle anatomi eğitimi için en önemli materyal olan kadavra bulmakta zorluk yaşıyor. Uzmanlara göre, hekim adaylarının eğitimde el becerisi kazanmaları için ilk “hastaları” kadavra olmalı. Ancak beden bağışının azlığı nedeniyle çoğu öğrenci kadavra görmeden mezun oluyor.

Meteorolojiden Soğuk Hava ve Zirai Don Uyarısı Geldi Meteorolojiden Soğuk Hava ve Zirai Don Uyarısı Geldi

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Servet Çelik, yeterli kadavra bulunamadığında ithalat yoluna gidildiğini ve bu durumun ciddi maliyetler oluşturduğunu belirtti. Prof. Dr. Çelik, ülke genelinde büyükşehirlerde dahi çok az sayıda kadavra bulunduğunu, bu durumun eğitim kalitesini düşürdüğünü ifade etti. Sadece Ege Üniversitesi'nde, 400 birinci sınıf öğrencisinin el becerisi kazanabilmesi için yılda 40 kadavra gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Okan Bilge ise kadavraların, gerçek dokuyu ve yapıyı öğrencilere aktarmak için en ideal eğitim materyali olduğunu söyledi. Avrupa standartlarına göre, bir kadavrada en fazla 10 öğrencinin bire bir diseksiyon yapması gerektiğini belirten Bilge, Türkiye’de bu şartların yerine getirilemediğini ifade etti. Beden bağışlarının arttırılması için toplumda farkındalık oluşturulması gerektiğini vurgulayan Bilge, bağış kadavraların ortalama 5 yıl kullanılabildiğini ve süresi dolan kadavraların ailelerine iade edildiğini ya da gömüldüğünü ekledi.

Kadın ve sahipsiz cenazelerden de kadavra ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını belirten uzmanlar, ithal kadavraların yüksek maliyetleri nedeniyle eğitimin yetersiz kaldığını, bu nedenle beden bağışının hayati önem taşıdığını dile getiriyor.