CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer, 19 Temmuz 2024 tarihinde TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya ve TÜİK Başkan Yardımcıları hakkında görevi kötüye kullanma suçlamasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Ancak, Savcılık suç duyurusu üzerine aldığı kararda, şikayet dilekçesindeki iddiaların soyut ve genel nitelikte olduğunu, somut bilgi ve belgeye dayanmadığını belirtti. Bu nedenle, şikayet konusu hakkında herhangi bir ön inceleme ya da soruşturma yapılmasına gerek olmadığına hükmedildi.

Bu kararın ardından Gamze Taşçıer, Savcılığın kararına yazılı bir açıklamayla tepki gösterdi. Taşçıer, açıklamasında, TÜİK'in enflasyon hesaplamalarının insanları yaşama hakkından mahrum bıraktığını ve yargının bu kurumları korumak için adaletsiz bir şekilde hareket ettiğini ifade etti.

Taşçıer, "12 bin 500 lira ile ay sonunu getirmeye çalışan milyonlarca insanı temel haklara sahip yurttaş olarak görmeyen, aksine yok edilmesi gereken bir düşman olarak değerlendiren bir anlayış söz konusu. Bir hükümet düşünün ki, kendi emeklilerine savaş açmış olsun. İşte karşımızdaki tablo bu. TÜİK eliyle emekçiler karşısında düşman ceza hukuku uygulanıyor" şeklinde konuştu.

Taşçıer, Savcılığın TÜİK hakkındaki iddialara somut kanıt bulamamasını skandal olarak değerlendirdi. Adaletin temelinin toplumda güvenin sağlanması olduğunu ve yargı süreçlerinin şeffaflığının bu güvenin kaynağı olduğunu belirtti. Ayrıca, TÜİK'in enflasyon oranlarını belirlemesinin emekliler ve memurların maaşlarını doğrudan etkilediğini, bu durumun somut bir gerekçe olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Taşçıer, bu kararın siyasal yargının en açık örneği olduğunu ifade ederek, TÜİK'in verilerinin şeffaf bir şekilde kamuoyuna sunulmadığını ve bunun kamu güvenini zedelediğini söyledi.

Bakanı Göktaş: Her haneye aile danışmanlığı için çalışmalar başladı Bakanı Göktaş: Her haneye aile danışmanlığı için çalışmalar başladı

Savcılığın hızlı bir şekilde karar vermesinin, objektif ve bağımsız bir yargı sürecinin işlemediğinin açık bir kanıtı olduğunu belirtti ve bu tür bir konuda kapsamlı ve titiz bir inceleme yapılması gerektiğini vurguladı.