GSYH yüzde 2,5 artış gösterdi

TÜİK’in yayımladığı verilere göre, 2024 yılı ikinci çeyrekte GSYH, zincirlenmiş hacim endeksi olarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 arttı. Üretim yöntemiyle hesaplanan GSYH, cari fiyatlarla geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 78,6 oranında artarak 9 trilyon 949 milyar 792 milyon lira oldu. Dolar bazında ise bu değer, 308 milyar 158 milyon dolar olarak kaydedildi.

Sektörel performanslar farklılık gösterdi

GSYH’yi oluşturan sektörler incelendiğinde, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 7,4, inşaat sektörü yüzde 6,5, tarım ve gayrimenkul faaliyetleri ise yüzde 3,7 oranında büyüme gösterdi. Bilgi ve iletişim ile finans ve sigorta sektörleri yüzde 3,4 oranında artış kaydederken, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmetler yüzde 3,2 oranında büyüdü. Hizmetler sektörü yüzde 2,9 ve meslek, idari ve destek hizmetleri faaliyetleri yüzde 0,6 artış gösterdi. Ancak, sanayi sektörü aynı dönemde yüzde 1,8 oranında küçülme yaşadı.

Mal Varlığına El Konulan Dilan Polat Lüks Villasına Döndü Mal Varlığına El Konulan Dilan Polat Lüks Villasına Döndü

Türkiye ekonomisi 16 çeyrektir büyüyor

Verilere göre, Türkiye ekonomisi 2020 yılının ikinci çeyreğinde Kovid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirlerin etkisiyle daraldıktan sonra, üst üste 16 çeyrek büyümeyi sürdürdü. Ekonomistlerin yılın ikinci çeyreği için büyüme beklentisi yüzde 3 olmasına rağmen, açıklanan yüzde 2,5’lik büyüme, beklentilerin bir miktar altında kaldı.

Revizyonlar ve beklentiler

TÜİK ayrıca, önceki dönemlere ilişkin bazı verileri de revize etti. Revizyonların detaylarına dair açıklama yapılmazken, ekonomistlerin AA Finans Büyüme Beklenti Anketi'nde, Türkiye ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3 oranında büyüyeceği öngörülmüştü.