Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Ödemeler Dengesi istatistiklerini açıklamasının ardından Mayıs ayı için hazırladığı "Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni"ni yayımladı. Mayıs ayında Türkiye'ye 1 milyar 74 milyon dolar UDY girişi oldu. Yılın ilk 5 ayında Türkiye'ye gelen toplam UDY miktarı, 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 15 azalarak 3,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2002 yılından bu yana Türkiye'ye gelen toplam UDY miktarı 267 milyar doları aştı.

Mayıs ayında gerçekleşen yatırımların 590 milyon doları yatırım sermayesi, 303 milyon doları borçlanma araçları ve 189 milyon doları yabancı uyruklulara gayrimenkul satışı olarak kaydedildi. Aynı ay içerisinde yatırım tasfiyelerinin 8 milyon dolar değerinde aşağı yönde etkisiyle, toplam UDY girişi 1 milyar 74 milyon dolar oldu.

İstanbul İçin Aşırı Sıcak Uyarısı: Önümüzdeki 4 Gün Şehir İçinde Dolaşmayın İstanbul İçin Aşırı Sıcak Uyarısı: Önümüzdeki 4 Gün Şehir İçinde Dolaşmayın

En fazla yatırım ulaştırma ve depolama hizmetlerinde

Mayıs ayında gerçekleşen 590 milyon dolarlık yatırım sermayesi girişlerinde, ulaştırma ve depolama hizmetleri 247 milyon dolarlık yatırım ile yüzde 42 pay aldı. "Bilgisayarların, elektrik-elektronik ve optik ürünlerin imalatı" yüzde 10, "tarım, ormancılık ve balıkçılık" ise yüzde 9 pay ile bu sektörü takip etti. Mayıs ayında Türkiye'ye gelen UDY'nin yüzde 44'ü Avrupa Birliği (AB-27) ülkelerinden geldi. AB üyesi olmayan diğer Avrupa ülkeleri ise yüzde 45'lik payla en çok yatırım yapan bölge oldu. Norveç, 229 milyon dolarlık yatırım ve yüzde 39'luk pay ile başı çekerken, Hollanda yüzde 18, Çekya yüzde 8, İsveç yüzde 5 ve Azerbaycan yüzde 4 ile takip etti. Ocak-Mayıs dönemi ele alındığında ise Türkiye’ye en çok yatırım yapan üç ülke sırasıyla, yüzde 20 payla Hollanda, yüzde 16 ile ABD ve yüzde 10 ile Norveç oldu.

Küresel UDY hacminde düşüş

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) 2024 Yılı Dünya Yatırım Raporu'na göre, 2023'te küresel uluslararası doğrudan yatırım hacmi yüzde 2'lik düşüşle 1,33 trilyon dolara geriledi.