Hafta sonu gerçekleştirilen üniversitelere giriş sınavının ilk oturumu olan TYT, 8 Haziran 2024 Cumartesi günü yapıldı. Isparta'da M.E.E. adlı kişinin sınav salonuna kurduğu kopya düzenek, sınav gözetmenlerinin dikkatini çekti. Düzenekte, soruların ChatGBT adlı yapay zeka programına gönderilerek çözdürülmeye çalışıldığı tespit edildi.

Dijital düzenekle kopya girişimi

M.E.E.'nin kullandığı düzenek, arayüz ve yazılım yardımıyla soruları yapay zekaya aktararak cevap almaya yönelikti. Gözetmenlerin dikkati sayesinde fark edilen düzenek, sınav sırasında ele geçirildi ve kopya çekmeye çalışan M.E.E. hemen sınavdan çıkarıldı.

Polis ekipleri inceleme başlattı

Sınav salonunda yaşanan olayın ardından polis ekipleri çağrıldı ve olay yerinde inceleme başlatıldı. M.E.E.'nin ikamet ve üst aramalarında ses ve görüntü aktarımı yapıldığı tespit edilen üç kamera ve diğer dijital materyallere el konuldu.

Yardım eden kişi de yakalandı

M.E.E.'ye yardım ettiği tespit edilen A.B. adlı kişi de polis tarafından yakalandı. 6114 sayılı Kanun kapsamında suç işlediği belirlenen A.B. serbest bırakılırken, M.E.E. tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Kiracıların çilesi bitmiyor: Tahliye taahhütnamesinde 'boş tarih' hilesi Kiracıların çilesi bitmiyor: Tahliye taahhütnamesinde 'boş tarih' hilesi

Sosyal medyada tepki topladı

Olay, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Birçok kullanıcı, M.E.E.'nin kopya çekme girişimini eleştirerek, "Bu kadar uğraşacağına ders çalışsaydın" şeklinde tepkilerini dile getirdi.