Yolcuların rötar durumunda hakları nelerdir?

Geciken uçuşlar, yolculara belirli haklar tanıyor. Uçuşların en az 15 dakika gecikmesi, rötar olarak kabul ediliyor ve bu durum yolculara yiyecek, içecek ve konaklama gibi haklar sağlıyor. Rötarın süresine göre değişen bu haklar, yolcuların mağduriyetini hafifletmeyi amaçlıyor. Örneğin, 2 saatten az gecikme durumunda yolcuların yeme içme hakkı bulunuyor.

Tazminat hakkı ne zaman doğar?

Ekol TV'den Ezgi İzgi'nin haberine göre, uçuşların 3 saatten fazla gecikmesi durumunda yolcular tazminat talep edebiliyor. 1500 ile 3000 km arasındaki mesafelerde, bu tazminat 250 Euro ile 600 Euro arasında değişiyor. 5 saat ve üzeri gecikmelerde, yolcular uçuşlarını iptal etme ve bilet ücretlerinin iadesini talep etme hakkına sahip oluyor.

TÜBİTAK'tan Araştırma Yapan Öğrencilere Büyük Burs Desteği: 32 Bin TL’ye Kadar Çıkıyor TÜBİTAK'tan Araştırma Yapan Öğrencilere Büyük Burs Desteği: 32 Bin TL’ye Kadar Çıkıyor

Rötarların artış nedenleri

Son dönemde yaşanan rötarların temel nedenlerinden biri, ekiplerin yoğunluğu olarak belirtiliyor. Bunun yanı sıra, hava şartları, teknik aksaklıklar ve hava sahası trafiği gibi faktörler de gecikmelere yol açabiliyor. Artan uçuş yoğunluğu, bu faktörlerin daha sık yaşanmasına neden olarak rötar sürelerini uzatıyor.