Türkiye'de bireylerin bankalara olan borç yükü, son verilere göre 5.3 trilyon lirayı buldu. Yaklaşık 41 milyon kişi bankalardan kredi çekerken, 38 milyon kişi de kredi kartı kullanarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Bu durum, ekonomik zorluklarla başa çıkmaya çalışan dar gelirli kesimlerin artan sayısının bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

Serhat Akın’a Silahlı Saldırı Talimatı Gürcistan’dan Geldi: Gözaltındakiler Adliyeye Sevk Edildi Serhat Akın’a Silahlı Saldırı Talimatı Gürcistan’dan Geldi: Gözaltındakiler Adliyeye Sevk Edildi

Borcun 3 trilyon 371 milyar lirası nakit kredi borçlarından, 1 trilyon 573 milyar lirası kredi kartı borçlarından ve 315 milyar lirası ise kredili mevduat hesaplarından kaynaklanan borçlardan oluşuyor. Ekonomi yönetimi, ödenemeyen kredi kartı ve ihtiyaç kredilerine yönelik olarak 60 ay vadeli ödeme kolaylığı sağladı.

Son bir yılda, banka kredisi kullanmak zorunda kalanların sayısı 2 milyon 124 bine, kredi kartına borçlananların sayısı ise 2.5 milyona yükseldi. Bu durum, aylık gelirlerinin ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediği için bankaların kapısını çalan dar gelirlilerin sayısındaki artışı gözler önüne seriyor. Ayrıca, borcunu ödeyemediği için bankaların takibine düşüp icra tehdidi altında yaşayanların sayısı 1 milyon 63 bini geçti.

Bu yılın ilk 7 ayında, 130 bin adet senet borcunu ödeyemediği için protesto edildi. Ödenmeyen senetlerin toplam tutarı geçen yıla göre 2.75 kat artarak 22 milyar liraya ulaştı. Karşılıksız çıkan çek sayısı ise 164 bin 268’e, karşılıksız çeklerin tutarı ise 102.5 milyar liraya kadar yükseldi. Bu rakamlar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 225 gibi devasa bir artış gösterdi.