Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 1 yıldır kısmen uyguladığı tasarruf önlemlerini genişleterek yeni bir genelge hazırlıyor. Yurt dışı geziler sınırlandırılacak, yerli otomobil TOGG tercih edilecek, özel hastaneler yerine devlet hastaneleri tercih edilecek.

Ekonomim'den Besti Karalar'ın haberine göre, TBMM, mevcut tasarruf tedbirlerini genişleterek yeni bir genelgeyi kamuoyuyla paylaşmaya hazırlanıyor. Meclis'teki tüm birimlere gönderilecek olan bu genelge, yakında duyurulacak. Ayrıca, makam araçlarının yerli otomobil TOGG ile değiştirilmesi gibi yeni önlemler de gündemde.

TBMM, ihtisas, tali ve araştırma komisyonlarının yurt içi ve yurt dışı seyahatlerine sınırlamalar getirecek. Duruma göre komisyon gezilerinde uzmanlar görevlendirilecek.

Ayrıca, TBMM'de bir süredir başlatılan 'araç dönüşümü uygulaması' kapsamında hizmet araçlarının tamamı elektrikli araca dönüştürülecek. Yeni yasama dönemine bu dönüşümün yetiştirilmesi planlanıyor.

Meclis'te yeni tasarruf tedbirleri arasında Meclis başkanvekilleri, grup başkanvekilleri ve komisyon başkanvekillerinin kullandığı Audi marka araçların da değiştirilmesi yer alıyor. Kiralık olan makam araçlarının sözleşmeleri her yıl Temmuz ayında yenileniyor ve TBMM Başkanlığı yeni ek tedbirleri masaya yatırıyor. Bu tedbirler arasında tüm makam araçlarının yerli otomobil TOGG ile değiştirilmesi de gündemde. Yeni önlemler uygulanırsa, kiralık makam araçları Temmuz ayından itibaren kullanılmayacak.

Tüm birimlerde kağıt kullanımı kaldırılarak dijitale geçilecek. Meclis'te kullanılan kırtasiye malzemeleri, toner, plastik sular bittikten sonra yenileri alınmayacak. Bu sebeple ihale sözleşmeleri de iptal edilecek. Meclis'te düzenlenen resepsiyon ve etkinliklerde "sade menü" uygulaması devam edecek.

Sağlık harcamaları, devlet ve üniversite hastanelerine yönlendirilecek. Sadece özel hastanelerle yürütülen sağlık provizyon sistemi, devlet ve üniversite hastanelerine yaygınlaştırılacak.

TBMM Başkanlığı, muhalefetin sıkça gündeme getirdiği, 'milletvekilleri harcamaları da dahil olsun, milletvekilleri tasarruf dışında kalmasın' önerilerini dikkate alarak, milletvekillerinin sağlık, yol, yemek ve personel sayısı gibi kalemlerde yeni tedbirleri değerlendiriyor.

TBMM'ye bağlı sosyal tesislerde de aynı tasarruf tedbirleri uygulanacak. İstanbul'da bulunan iki ayrı konaklama tesisi sadece milletvekilleri yakınları ve Meclis personeli tarafından kullanılmakta. Meclis konaklama tesislerinin diğer kamu kuruluşları gibi vatandaşlara açılıp açılmayacağı da tartışılacak.

ÖSYM’den emsal karar! Tüm öğrencileri ilgilendiriyor ÖSYM’den emsal karar! Tüm öğrencileri ilgilendiriyor

Genelgeye son şeklini vermek üzere TBMM Başkanlık Divanı'nın önümüzdeki hafta toplanması bekleniyor.