En düşük emekli aylığının 12 bin 500 TL olmasını da kapsayan “vergi paketi” Meclis Genel Kurulu’nda onaylandı.

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek'ten Transfer Açıklaması! Yeni Takviyeler Yolda Galatasaray Başkanı Dursun Özbek'ten Transfer Açıklaması! Yeni Takviyeler Yolda

Torba yasa, Genel Kurul’da ilave edilen yeni maddeler ile kapsamlı hale getirildi. Yasadaki yeni vergi çalışmalarıyla 10 kalemde düzenlenen yeni tutaelar ve yeniden hesaplanacak ceza miktarlarıyla bütçeye 155 milyar TL’ye yakın gelir sağlayacağı amaçlanıyor. En fazla ek gelir olacağı tahmin edilen kalemi 110 milyar TL ile “asgari kurumlar vergisi” şartı kapsıyor. Düşük emekli aylıklarına düzenlenen yükslişin ise bu yılın bütçesinde eklenecek ek maliyetin 33 milyar 200 milyon TL olacağı değerlendirildi.



YENİ DÜZENLEME: DEVREDEN KDV’NİN İADESİ 
Söz konusu yeni yasayla vergi aslı da uzlaşma kapsamından kaldırıldı. Vergi Usul Yasası’nda bu kapsamdaki hükümler uygulamadan silindi. Mevcut uzlaşma başvuruları önceki hükümlerine göre değerlendirilecek.

"Devreden KDV’nin iadesi” sisteme eklendi. Bu konuda; birleşme, devir ve bölünme hizmetlerinde, devreden KDV ve iade hakkı, 5 takvim yılı kriterine veya zaman aşımına bağlı kalmaksızın vergi incelemesi yoluyla yeni şirkete devredilecek.

Yurtdışına çıkış harcı ise 150 TL’den 500 TL’ye yükseltildi. Harç, her sene yeniden değerleme oranına göre yükseltilecek.

Son zamanlarda 9 milyona yakın vatandaşın yurtdışına gitmiş olduğu hesabıyla bütçeye yıllık gelir etkisinin 4.3 milyar TL olacağı tahmin ediliyor.


BİRÇOK KALEMDE TUTARLAR YÜKSELDİ
Vergi Usul Yasası’ndaki cezalarda temel tutarlar da yükseltildi. Bu cezalar şu ana kadar “yeniden değerleme oranında” hesaplanıyordu.

Yeni yasayla 250, 500, bin TL gibi eski mevzuatta bulunan miktarlar 5 bin, 10 bin, 20 bin TL gibi rakamlara ulaştı. Ayrıca, ticari olmayan gezi, eğlence gibi hizmetlerde kullanılan deniz taşıma araçlarına yat limanlarında gerçekleşen kiralama, bakım gibi işlemlerinde KDV istisnası ve indirimi de ortadan kalktı.

Bu kalemden de yıllık toplam 5 milyar 400 milyon TL gelir olması bekleniyor. Diğer bir yandan, vergi kaybı cezası, vergi dairesinin bilgisi dışında kayıt dışı faaliyet yaparak vergi kaybına neden olunması halinde yüzde 50 oranında yükseltilecek.

YÜZDE 10 ORANINDA CEZ UYGULANACAK
Kanun dışında belge kesenlere 2 kat özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmaların bilgi değişimi hükümleri dahilinde bilgi toplanması kurallarına uymayanlara da özel usulsüzlük cezasına tabii tutulacak.

Mal teslimi veya hizmet ifalarına ilişkin tahsilatların, banka ve finans kurumları, ödeme kuruluşları veya PTT aracılığıyla başkalarının adı veya hesabı kullanılarak yapılması halinde her işlem için, miktarın yüzde 10’u oranında ceza kesilecek. Kredi kartı ve benzeri ödeme araçlarıyla tahsilatların, kendi adına kayıtlı olmayan ödeme sistemleri veya cihazları aracılığıyla yapılması durumunda, tahsilatı yapana ve adına kayıtlı cihazları kullandıranlara ayrı ayrı her işlem için özel usulsüzlük cezasının 3 katı uygulanacak.

FAZLA MESAİ YAPANA ÜCRET ÖNDECEK
Yeni vergi düzenlemesi, bazı durumlarda özel usulsüzlük vergisinin 10 kat artışlı uygulanması ve her bir tespit için ayrı ayrı ceza kesilmesini de içeriyor. Örneğin; Kullanılma zorunluluğu getirilen cihaz ve sistemlerle nitelikleri belirlenen veya onaylanan elektrikli, elektronik, manyetik ve benzeri cihazlar ve sistemleri üreten, ithal edenler bu kapsama giriyor.

Paketin diğer bir kısmında, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın fiilen mesai dışında çalışan personeline, her bir saat için 160 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı tutarında fazla çalışma ücreti de ödenecek. Bu ödemenin bütçeye yıllık etkisinin ise 348 milyon TL seviyelerinde olabileceği hesaplandı.

YÜZDE 25.2TEN YÜZDE 30'A ÇIKARILDI

YAP-işlet-devret modeli ile kamu özel işbirliği projeleri kapsamında elde edilen kazançlardan alınan yüzde 25’lik kurumlar vergisi yüzde 30’a çıkarıldı. Böylece 557 milyon TL ek vergi bekleniyor.

Ayrıca asgari kurumlar vergisi uygulamasıyla 62 bin kurumlar vergisi mükellefinden ilave 70 milyar TL yıllık gelir öngörülüyor. Küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisinin oranı yüzde 15 oldu. Asgari kurumlar vergisi oranı ile yeni oran arasındaki fark, küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisi oranı olacak. Çok uluslu şirketlerde küresel asgari kurumlar vergisi uygulamasına yönelik düzenlemelerin bütününden 40 milyar TL gelir tahmin ediliyor.

‘VATANDAŞLARIMIZA YÜK GETİRMİYOR’ 
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni vergi paketinin Meclis’ten geçerek yasalaşmasıyla ilgili sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: “Vergi düzenlemelerini içeren kanun Yüce Meclisimizde kabul edildi.

Vergilemede adaleti ve etkinliği artırmayı, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi hedefleyen bu yasa vatandaşlarımıza yük getirmiyor. Amacımız, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi almaktır.

Vergi gelirlerinde sağlanan iyileşmeyi vatandaşlarımızın refahı ve ülkemizin istikrarı için verimli alanlara yönlendireceğiz.”

PRİM TUTALARI YENİDEN GÜNCELLENDİ
Kısa vadeli sigorta kolları prim tutarı yüzde 2.25 olarak düzenlendi. Bunun SGK’nin gelirinde yüzde 12.5 artış sağlayacağı öngörülüyor. SGK prim gelirinde aylık 911 milyon 375 bin 357 TL, beş aylık dönemde yaklaşık 4.6 milyar TL, bir yılda yaklaşık 10.9 milyar TL artış öngörülüyor. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı sayılanlardan, ilk defa emekli aylığı bağlananların, aynı işyerinde çalışmaya devam etmeleri halinde 5 puanlık sosyal güvenlik destek priminin Hazine’den ödenmesine yönelik uygulama kaldırıldı. Bu kalemden kamu giderinde yıllık 13.7 milyar TL düşüş olacağı değerlendiriliyor.