Güncel

Yargıtay'da seçim maratonu: Başkan ve Başsavcı seçilecek!

Yargıtay’da, yeni başkan ve yeni Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısını seçmek için bugün üyeler oylarını kullanacak.

Abone Ol

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’nın 4 yıllık görevini tamamlandığından dolayı, 25 Mart’tan beridir Yargıtay Büyük Genel Kurulunca başkanlık seçimi gerçekleştiriliyor.

Dört yıl görevi taşıyacak yeni başkanı seçmek için düzenlenen seçimlerde, Yargıtay Başkanı Akarca, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez ve 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk rekabet etti ama şimdiye kadar hiçbiri salt çoğunluğu elde edemedi. 

BİRİNCİ BAŞKANLIK ADAYLIĞINDAN ÇEKİLDİ
Diğer bir yandan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görev süresi önümüzdeki ay sona erecek olan Bekir Şahin’in yerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı için seçimlere de bugün adım atılacak.

Yargıtay Başkanlığı için adaylığını koyan Muhsin Şentürk, birinci başkanlık adaylığından çekildiğini duyurdu. Üyelere ulaştırdığı iletide, "Süreçte oluşan tıkanmanın giderilmesi ve Yargıtay’ımızın kurumsal itibarının korunması amacıyla birinci başkanlık adaylığından çekiliyorum" diyen Şentürk, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına adaylığını duyurdu. 

BAŞSAVCI SEÇİM SÜRECİNE YÖNELİK DETAYLAR

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Yargıtay Büyük Genel Kurulunun, kendi üyeleri içinden sunacağı adaylar içerisinden Cumhurbaşkanı tarafından seçim yapılıyor. İlk oylamada en çok oy oranına sahip beş üye aday olarak yer alıyor. İlk oylamada oy alan kişi sayısı beşten az ise aynı gün düzenlenecek diğer oylamalarla eksik adaylar da tamamlanmış oluyor. Bu sayede ortaya çıkan beş adayın ismi sıralı liste halinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verilecek. Erdoğan, 15 günlük süre sonunda adaylardan birini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak gçrevlendirecek.

Cumhurbaşkanı, sıralamaya ve aldıkları oya oranına bakılmakısızın beş adaydan birisi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçilme hakkına sahip oluyor.

Yeni belirlenecek başsavcı, yaş durumundan dolayı emekli olmazsa 4 yıl görev yapması gerekecek.