Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nin kararı kapsamında, Mersin'de ikamet eden bir kişi, tartışma yaşadığı zabıta amirine "Benim bir elemanıma bir şey olursa tek muhatabım sensin, erkek ol erkek, görevini yap" şeklinde konuştu, bir platformundan da "Makamın hakkını veremiyorsan yapacak yürekli birine bırak, yürekli ol" şifadelerini kullanarak paylaşım yaptı.


Bu söylemlerin üzerine söz konusu konuşmaların sahibine yönelik "hakaret" suçundan dava yoluna başvuruldu.

1 YIL 2 AY 17 GÜN HAPİS CEZASI
Yargılamayı yapan Mersin 5. Asliye Ceza Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesi gereğince sanığa 1 yıl 2 ay 17 gün hapis cezası uygulanması iilişkin karara vardı.

Ev sahiplerinin kiracılara yeni dayatmaları: GBT, KKB, findeks raporu... Ev sahiplerinin kiracılara yeni dayatmaları: GBT, KKB, findeks raporu...


Temyiz değerlendirmesinde bulunan Yargıtay 4. Ceza Dairesi, sanığın söylediği sözlerin "hakaret" olmadığı gerekçesiyle hakkındaki mahkumiyet hükmünü bozmaya karar verdi.


"RENCİDE EDİCİ BOYUTTA OLMASI GEREKMEKTEDİR"

Söz konusu dairenin kararında, hakaret suçlamasına yönelik korunan hukuki değerlerin "kişilerin onur, şeref ve saygınlığı" olduğu açıklandı.


Sanığın, şikayetçiye karşılık sarf ettiği sözlerin "onur, şeref ve saygınlığı rencide edici boyutta olmadığı" belirtilen kararda, "Kişilere yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça, onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövme fiilini oluşturması gerekmektedir." ifadeleri kullanıldı.


Karara göre, "Sanığın kullandığı sözler rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı hitap tarzı niteliğinde olduğu, dolayısıyla hakaret suçunun unsurları itibarıyla oluşmadığı gözetilmeden, sanığın beraatı yerine mahkumiyetine karar verilmesi nedeniyle hüküm hukuka aykırı bulunmuştur." şeklinde değerlendirildi.