TBMM Adalet Komisyonu, yargı sistemine yönelik düzenlemeler içeren ve kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen kanun teklifini görüşmeye başladı. AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığında toplanan komisyonda, 23 maddelik teklifin noterlik ve çeşitli kanunlarda önemli değişiklikler öngördüğü belirtildi. Bu düzenlemeler arasında noterlik ücret tarifelerinin yeniden düzenlenmesi, boşanma davalarında karar süresinin kısaltılması ve casusluk suçlarına ilişkin yeni hükümler dikkat çekiyor.

İktisatçılardan Merkez Bankası'na Tepki! Asgari Ücret Artış Oranı Kaygı Verici İktisatçılardan Merkez Bankası'na Tepki! Asgari Ücret Artış Oranı Kaygı Verici

Teklifin ilk imzacılarından AK Parti İstanbul Milletvekili Nurettin Alan, boşanma davasının reddi sonrası ortak hayatın yeniden kurulamaması durumunda boşanma kararı verilmesine dair sürenin 3 yıldan 1 yıla indirileceğini açıkladı. Ayrıca, casusluk suçlarına ilişkin yeni bir düzenleme ile devlet güvenliği ve siyasi çıkarlar aleyhine yabancı devlet veya organizasyonların çıkarları doğrultusunda işlenen suçların yaptırımlara tabi olacağını belirtti.

Muhalefet partileri ise bu teklifin bazı hükümlerini anayasaya aykırı buldu. Özellikle casuslukla ilgili düzenlemelerin insan hakları ve milli güvenlik arasındaki dengeyi bozduğunu savunan Saadet Partisi Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun, torba kanun uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.