Son dönemlerde finansal istikrarın sağlanması adına TCMB'nin attığı adımlar gözle görülür bir hız kazandı. Yürütülmekte olan sadeleşme süreci kapsamında, bankanın yeni kararları arasında TL ticari kredilerin aylık büyüme sınırının yüzde 3'ten yüzde 2,5'a düşürülmesi bulunuyor. Ancak bu düzenleme ihracat, yatırım, tarım ve esnaf kredilerini kapsamıyor.

Faiz Oranlarında Yeni Düzenlemeler

Piyasa mekanizmasını daha işler hale getirmek amacıyla TCMB, TL ticari kredilerde faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulamasını sadeleştirdi. İhracat ve yatırım kredileri bu değişikliğin dışında tutulurken, taşıt kredilerindeki büyüme sınırı yüzde 3'ten yüzde 2'ye düşürüldü. İhtiyaç kredilerinde herhangi bir değişikliğe gidilmezken, kredi kartı nakit avans kullanımlarının ve kredili mevduat hesaplarının aylık azami faiz oranı yüzde 2,89'a çıkarıldı.

İhracat ve Yatırım Kredilerine Dokunulmadı

Bu yeni düzenlemeler kapsamında, TCMB'nin attığı sıkılaştırıcı adımlar ihracat ve yatırım kredilerini, ayrıca deprem bölgelerine yönelik kredileri kapsamıyor. Bu krediler, sıkılaştırma politikalarının etkilerinden muaf tutulacak.

Finansmana Erişim İçin Reeskont Kredileri Düzenlendi

Geçtiğimiz günlerde, iş dünyası ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, finansmana erişim konusunda hızlı adımlar atılacağı konusunda bir toplantı gerçekleştirmişti. Bu bağlamda, reeskont kredileri üzerinde de yeni düzenlemeler yapıldı. Bu kararlar şu şekilde sıralandı:

Öğretmenlerin Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu Yayınlandı Öğretmenlerin Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu Yayınlandı
  • Reeskont kredilerinin günlük limiti 1,5 milyar TL’ye çıkarıldı.
  • KOBİ payının reeskont kredilerinde artırılması kararlaştırıldı.
  • İhracat artış performansı, reeskont kredileri kullandırımında dikkate alınacak.
  • Reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulu kaldırıldı.
  • Reeskont kredi vadesi boyunca verilen döviz almama taahhüdünden, ithalat ödemeleri kapsamındaki döviz alımları istisna tutuldu.