Emekli Promosyonlarına Ekim Ayarı! Bankalar Arasındaki Rekabet Kızıştı Emekli Promosyonlarına Ekim Ayarı! Bankalar Arasındaki Rekabet Kızıştı

Yeni kurulacak şirketler, Rekabet Kurumu'na yapacakları ödemeleri artık Harç Takip Sistemi (HTS) üzerinden de gerçekleştirebilecek. Bu düzenleme, yeni anonim ve limitet şirket kuruluşları ile sermaye artırımı işlemlerinde geçerli olacak.

Rekabet Kurumu tarafından hazırlanan "4054 sayılı Kanun Uyarınca Anonim ve Limited Şirketlerin Yapacakları Ödemelere İlişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ," Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu değişiklikle, yeni anonim ve limitet şirketlerin ortaklık sermayeleri ve artırımları sırasında ödenecek olan harçlar, artık MERSİS ara yüzü kullanılarak TOBB tarafından işletilen HTS üzerinden de tahsil edilebilecek.

Değişiklik öncesinde, şirket kuruluşu ve sermaye artırımı işlemlerinde tahsilat, yalnızca ticaret sicili harçlarını tahsile yetkili birimlerce yapılmaktaydı. Artık, MERSİS üzerinden gerçekleştirilen işlemlerle, banka ve kredi kartıyla yapılan ödemelerin Kurum hesabına aktarımı, ilgili tahsilat birimi ve TOBB arasında yapılacak protokolle belirlenecek.

Yapılan tahsilatlarda, ortaklığın ticaret unvanı, ödeme tutarı ve paranın Kurum adına yatırıldığı bilgilerini içeren makbuz esas alınacak. Ödemenin yapıldığına dair makbuzun, Ticaret Sicili müdürlüklerine tescil için yapılan başvurularda, talep edilen diğer belgelerle birlikte verilmesi zorunlu olacak. MERSİS üzerinden yapılan şirket kuruluş ve sermaye artırımı işlemlerinde Kurum payı ödenmeden tescil işlemi yapılamayacak.