Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemindeki yeni vergi düzenlemeleri, mali etki analizi ile netlik kazandı. Yeni düzenlemelerle birlikte, emekli aylıklarına yapılacak zam ve yurt dışı çıkış harcına getirilecek artış gibi değişiklikler bütçeye önemli katkılar sağlayacak.

Kalp krizi geçiren Şanlıurfa Emniyet Müdür Yardımcısı Baran vefat etti Kalp krizi geçiren Şanlıurfa Emniyet Müdür Yardımcısı Baran vefat etti

Teklif doğrultusunda, en düşük emekli aylığı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılacak. Bu düzenleme ile 3,7 milyon emeklinin aylığı artırılacak. Ancak bu adımın bütçeye maliyeti 33,2 milyar lira olarak öngörülüyor.

Ek olarak, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanıp çalışmaya devam edenler için işverenlere sağlanan 5 puanlık sosyal güvenlik destek primi kaldırılacak. Bu değişiklikle birlikte kamu giderlerinde yıllık 13,7 milyar liralık azalma sağlanması bekleniyor.

Yurt dışı çıkış harcının 150 liradan 500 liraya yükseltilmesiyle, geçen yıl 8 milyon 743 bin kişinin yurt dışına çıktığı dikkate alındığında, yıllık 4,3 milyar lira ek gelir elde edilmesi tahmin ediliyor.

Düzenleme ayrıca, kısa vadeli sigorta kolları prim oranının yüzde 2,25’e çıkarılmasını öngörüyor. Bu adımla Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirlerinde yaklaşık yüzde 12,5’lik bir artış sağlanması bekleniyor.

Yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulamasına yönelik düzenlemeyle, yıllık 70 milyar liralık ilave gelir elde edilmesi öngörülüyor. Kamu özel işbirliği projelerinde elde edilen kazançlardan alınan kurumlar vergisi oranının yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarılmasıyla ise 557 milyon lira ek gelir sağlanması öngörülüyor.

Son olarak, çok uluslu şirketler için küresel asgari kurumlar vergisi uygulamasına yönelik düzenlemelerin bütçeye 40 milyar lira gelir etkisi yapacağı tahmin ediliyor.