İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, AK Parti İnsan Hakları Başkanlığınca parti genel merkezinde düzenlenen İnsan Hakları Eğitim Programı'nda "Sosyal Politikalar ve İnsan Hakları" konusunda sunum yaptı. Yerlikaya, göçün dünya döndükçe devam edecek bir kavram olduğunu belirterek, Türkiye'nin göçmenlerin haklarına ve insan haklarına büyük önem verdiğini vurguladı.

Yerlikaya, dünyada 300 milyon göçmen olduğunu ve bunların 123 milyonunun zorla evinden edildiğini belirtti. Türkiye'deki düzenli göçmen sayısının 4 milyon 437 bin olduğunu ifade eden Yerlikaya, 3 milyon 103 bin Suriyelinin geçici koruma altında olduğunu, 1 milyon 109 bin kişinin ikamet izniyle, 224 bin kişinin ise uluslararası koruma altında bulunduğunu açıkladı.

ADRES BEYANLARI VE UYARILAR

Yerlikaya, 3 milyon 103 bin Suriyelinin 729 bininin adresinde bulunmadığını belirterek, bu kişilere Türkçe, İngilizce ve Arapça uyarılar gönderdiklerini söyledi. Adreslerini güncellemeleri için önce 90 gün, ardından 2 ay daha süre verdiklerini, süre dolduğunda bu kişilerin eğitim, sağlık gibi hizmetlerden faydalanamayacağını belirtti.

SINIR GÜVENLİĞİ VE GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞIYLA MÜCADELE

Yerlikaya, Suriye'nin kuzeyine düzenledikleri 3 harekatla güvenli bölge oluşturduklarını ve bu bölgelerden Türkiye'ye gelmeye çalışan 4 milyonun üzerinde kişinin durdurulduğunu ifade etti. 2023'ten bu yana sınırlardan girişi engellenen 202 bin 705 düzensiz göçmen olduğunu belirten Yerlikaya, sınır güvenliği için çeşitli teknolojik önlemler aldıklarını açıkladı.

GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞINA KARŞI YENİ TEDBİRLER

Göçmen kaçakçılığına karşı mücadelede odaklandıklarını belirten Yerlikaya, 2023 Nisan ayında alınan kararla göçmen kaçakçılığı cezasının 5 yıldan başlayıp 8 yıla çıkarıldığını söyledi. Yerlikaya, göçmen kaçakçılığıyla mücadelenin valilik, jandarma ve emniyetin performans kriterlerinden biri olduğunu belirtti.

DÜZENSİZ GÖÇMENLERİN TESPİTİ VE SINIR DIŞI EDİLMESİ

81 ilde mobil göç noktası aracının bulunduğunu ifade eden Yerlikaya, bu araçlar sayesinde 1 milyon 200 bine yakın sorgulama yapıldığını ve 126 bin 766 düzensiz göçmenin tespit edildiğini söyledi. 121 özel uçuşla 22 bin 987 düzensiz göçmeni sınır dışı ettiklerini belirten Yerlikaya, Türkiye'de 25 şehirde 32 geri gönderme merkezi bulunduğunu ve bu merkezlerde çeşitli hizmetler verildiğini açıkladı.

PKK'ya ağır darbe! Kırmızı kategorideki terörist Seyran Çomak etkisiz hale getirildi PKK'ya ağır darbe! Kırmızı kategorideki terörist Seyran Çomak etkisiz hale getirildi

Programda "Göç ve İnsan Hakları" konulu bir video gösterimi yapıldı. Konuşmaların ardından AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, Bakan Yerlikaya'ya AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı tarafından hazırlanan kitap setini hediye etti.