Soma'da 301 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından, şehit madencilerin geride kalan 432 çocuğu için başlatılan 'Soma'nın hayalleri var' kampanyasıyla o zaman 9 yaşında olan Betül'ün pilot olma hayali için ilk adım Türk Hava Kurumu'ndan gelmişti.
Betül'ün büyüdüğünde Türk Hava Kurumu üniversitesinde yüzde yüz burslu okutulması için protokol imzalayan kurum, Betül büyüğünde bu kararından vazgeçti.
SKANDALI YILMAZ ÖZDİL DUYURDU
Skandal kararı önceki gün YouTube yayını üzerinden gazeteci Yılmaz Özdil duyurdu. O dönem kampanyayı başlatan gazeteciler arasında yer aldığını ifade eden Özdil, Türk Hava Kurumu'nun Betül'ü nasıl yüz üstü bıraktığını şu şekilde anlattı:
"Madencilerimizin 301'inden 255'i evliydi, 432 çocuk yetim kaldı. Yaş ortalaması 10'du.
9 yaşındaki Betül bu evlatlarımızın hepsinin simgesi olmuştu. Cennete mektup yazmış mektubunun sonuna el ele tutuşmuş 4 kişilik ailesinin resmini çizmiş, babası annesi kardeşi ve kendisi hemen yanlarında Tarçın'ı çizmişti ve cennete yazdığı bu mektubunu çiçek bırakır gibi babacığın mezarına bırakmıştı.
Betül'ün bu hareketi 'Soma'nın hayalleri var' kampanyasının başlamasına vesile oldu.
Tüm çocukların bir hayali vardı. Kimisi kırık olmayan bir oyuncak istersen kimisi Kapadokya'yı, İstanbul'u görmek istiyordu.
'Soma'nın hayalleri var' kampanyasını hayata geçiren arkadaşlarımız da işe ilk olarak Betül'ün hayaliyle başladı.
"BABAMIN GÖKLERDE OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"
Betül pilot olmak istiyor, babasına söz vermişti. Bizim çocuklar 'neden pilot olmak istiyorsun' diye sorduğunda Betül, 'Babamın göklerde olduğunu düşünüyorum. Ona daha yakın olacağım' dedi.
Düşünebiliyor musunuz. Pilot olarak göklere çıkacak cennetteki babasına yakın olacak.
Bununla ilgili o dönem ilk olarak Türk Hava Kurumu Betül'ün hayallerine duyarsız kalmadı. Şehit kızının hayalini görev kabul ettiler.
Türk Hava Kurumu'nun yetkilileri Soma'ya geldi. Soma kaymakamlığı da Betül ve annesi ile birlikte protokol imzaladılar.
"BURSLU EĞİTİM SÖZÜ VERDİLER TANITIM YÜZÜ YAPTILAR"
'18 yaşına geldiğinde Betül'ü pilot olarak biz yetiştireceğiz' dediler. 'Betül üniversite çağına geldiğinde onun eğitiminden de biz sorumlu olacağız' dediler.
Betül'ün Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nde tam burslu olarak okumasını sağlayacaklarını söylediler. Bitmedi, Betül ve ikiz kardeşi Furkan'ı Türk Hava Kurumu'nun tanıtım yüzü yaptılar.
"VERİLEN SÖZLER BİR YANA ATILDI ÜNİVERSİTEYE ALINMADI"
O günlerde Betül'e bu hayalleri kurduran, sayesinde günlerce tebrik edilen, tanıtım yüzü olarak kullanan, resmi protokolle eğitim sözü verilen Betül, yaşı gelince Türk Hava Kurumu Üniversitesi tarafından refüze edildi! Üniversiteye alınmadı.
'Aradan 10 yıl geçti, Betül'ü artık kimse takip etmez' diye düşündünüz değil mi?
Medyanın bugünkü komik hali sayesinde bu yaptığınız duyulmayacak, toplumun haberi olmayacak, bu yaptığınız yanınıza kar kalacak zannettiniz değil mi? Yok öyle kardeşim buradayız Allah'a şükür."
SELÇUK BAYRAKTAR'A ÇAĞRI
Türk Hava Kurumu'na öfke kusan Özdil, aynı yayında konunun siyaset üstü bir konu olduğunu ifade ederek BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'a çağrıda bulundu.
Özdil, "Lütfen hayalinin hayal olarak kalmaması için Betül'e sahip çıkın" derken Bayraktar haberi alır almaz harekete geçti.
Gazeteci Özdil, çağrısı sonrası telefonlarının susmadığını belirterek Selçuk Bayraktar başta olmak üzere çok sayıda saygın iş insanının kendisine ulaştığını aktardı.
Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nin rektörünün kendisine ulaştığını belirten Özdil, kurumun o dönemki yönetiminin aldığı karardan vazgeçilerek Betül'e verilen sözün yerine getirileceğini ifade etti.
Özdil, "Değerli Selçuk Bayraktar Betül’ü aradı. Pilot veya mühendis olabilmesi için, seçenekler sundular. Betül'ün erkek kardeşi için de planları var" diyerek Betül'ün 'pilot olma hayali'nin gerçekleşeceğini kaydetti.