ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, YKS'ye girecek adayların sınav giriş belgeleri ile fotoğraflı nüfus cüzdanlarını veya fotoğraflı T.C. kimlik kartlarını yanlarında bulundurmaları gerektiğini vurguladı. Nüfus cüzdanında fotoğrafı olmayan adayların ise acilen nüfus müdürlüklerine giderek yeni kimlik kartlarını almaları gerektiğini belirtti.

Sınav merkezleri ve güvenlik önlemleri

Ersoy, 8-9 Haziran'da yapılacak YKS için 245 sınav merkezinde hazırlıkların tamamlandığını söyledi. TYT oturumunda 9 bin 855 bina ve 176 bin 851 salon, AYT oturumunda 6 bin 231 bina ve 112 bin 695 salon, YDT oturumunda ise bin 28 bina ve 11 bin 44 salon kullanılacak. Adayların sınav binalarına ulaşımda son dakikalara kalmamaları gerektiğini belirten Ersoy, paydaş kurumlarla koordinasyon sağlandığını bildirdi.

Sınav giriş belgeleri erişime açıldı

Adayların sınava girecekleri salon ve bina bilgilerini içeren sınav giriş belgeleri 23 Mayıs'ta "ais.osym.gov.tr" sayfasından ve AİS Mobil uygulamasından erişime açıldı. Adayların sınav giriş belgelerini ve geçerli kimlik belgelerini yanlarına almayı unutmamaları gerektiğini hatırlattı.

İstanbul İçin Aşırı Sıcak Uyarısı: Önümüzdeki 4 Gün Şehir İçinde Dolaşmayın İstanbul İçin Aşırı Sıcak Uyarısı: Önümüzdeki 4 Gün Şehir İçinde Dolaşmayın

ÖSYM Başkanı'nın sınav güvenliği açıklamaları

Ersoy, soru kitapçıklarının basımı, paketlenmesi, kontrolü ve sevki için görev yapan personelin yaklaşık 40 gündür kapalı matbaa döneminde bulunduğunu ve sınav güvenliğinin özel sistemler ve emniyet güçleri ile sağlandığını belirtti. Bu yıl YKS oturumları için 5,5 milyona yakın soru kitapçığı basıldığını ve bin 500 ton kağıt kullanıldığını açıkladı.

Toplumsal duyarlılık çağrısı

Ersoy, sınav yapılan okulların çevresinde gürültüden kaçınılması gerektiğini vurguladı ve toplumsal duyarlılık çağrısında bulundu. Adayların sınav gününden önce sınava girecekleri binaları görmeleri ve sınavdan bir saat önce sınav yerlerinde hazır bulunmalarını önerdi.

TYT ve AYT

ÖSYM tarafından, 8 Haziran Cumartesi günü Temel Yeterlilik Testi (TYT), 9 Haziran Pazar sabahı Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra ise Yabancı Dil Testi (YDT) oturumları düzenlenecek. TYT oturumu saat 10.15’te başlayacak ve adaylara 165 dakika süre tanınacak. AYT, 9 Haziran'da saat 10.15’te yapılacak ve adaylara 180 dakika süre verilecek. YDT’de ise adaylara 120 dakika süre tanınacak.

Sınava katılım

YKS'nin birinci oturumu TYT'ye 3 milyon 36 bin 945 aday, ikinci oturumu AYT'ye 1 milyon 983 bin 766 aday başvurdu. YDT'ye ise İngilizce, Arapça, Almanca, Fransızca ve Rusça dillerinden toplam 228 bin 814 aday katılacak. Bu yıl yapılan düzenlemeyle ek süreden faydalanma hakkı olmayan okuyucu veya işaretleyici yardımı alan engelli adayların tamamına 30 dakika ek süre verilecek.