Gündemimizde Zam Değil, Personel Var Gündemimizde Zam Değil, Personel Var

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen "Uluslararası Kariyer Günleri" kapsamında yaptığı konuşmada üniversite eğitimi ve diplomaların iş dünyasındaki rolü üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

Özvar, üniversite hayatının gençler için son derece değerli olduğunu ve akademik-teorik birikimin yanı sıra kişisel gelişimlerine de katkı sağladığını belirtti. Ancak, diploma sahibi olmanın tek başına her kapıyı açabilecek bir anahtar olmadığını vurgulayan Özvar, üniversite eğitiminin doğrudan bir meslek kazandırmadığını ifade etti.

Son dönemlerde artan diplomalı işsizlik sorununa da değinen YÖK Başkanı, veli ve öğrencilerin üniversite eğitimini sadece meslek edinme aracı olarak değil, geniş bir perspektif içinde değerlendirmeleri gerektiğini söyledi. Üniversitelerin, ders dışı kazanımlar, kültürel ve sosyal becerilerin geliştirildiği önemli kurumlar olduğunu vurgulayan Özvar, gençlerin bu süreçte kendilerini geliştirmeye ve yeni deneyimler kazanmaya odaklanmaları gerektiğini ifade etti.

Özvar, ülkede artan diplomalı işsizliğe de göndermede bulunarak şu ifadeleri kullandı:

“Diploma evet kıymetlidir ama tek başına her kapıyı açabilecek bir anahtar değildir. Bir başka ifadeyle üniversite eğitimi bir diploma sağlar ama doğrudan bir meslek kazandırmaz. Bu gerçeğin bilincinde olarak hem veliler olarak hem öğrenciler olarak hareket etmek zorundayız. Üniversite hayatını her anlamda büyük bir tecrübe olarak görmek gerekir. Üniversiteler, ders dışı kazanımların elde edildiği, kültürel ve sosyal becerilerin geliştirildiği insana yeni ufuklar kazandıran kurumlardır. Hangi üniversitede ve hangi bölümde okursa okusun gençler kendilerini geliştirmekten ve yeni kazanımlar elde etmekten asla vazgeçmemelidir. Teoriye dayalı öğrenmelerin yanında kendilerini geleceğe hazırlayacak uygulamalara ve ders dışı kazanımlara önem vermelidir.”