Bakanlıktan Mescidi Aksa Açıklaması! 'Bu Bir Kışkırtma' Bakanlıktan Mescidi Aksa Açıklaması! 'Bu Bir Kışkırtma'

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), sosyal medyada bir profesörün eksi netle üniversiteye yerleşme iddiası hakkında açıklamada bulundu. Açıklamada, eksi 1,75 netle üniversiteye girişin mümkün olmadığı belirtilerek, adayın AYT Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden 5,50 net, TYT Türkçe ve Sosyal Bilimlerden 35,25 net, AYT Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih ve Coğrafya'dan ise 15 net olmak üzere toplamda 55,75 nete sahip olduğu ifade edildi.

Adayın yerleşebilmesi için gereken toplam net miktarının 55,75 olduğu ve puanın hesaplanmasında TYT'nin yüzde 40'ı, AYT'nin ise yüzde 60'ının kullanıldığı belirtildi. Fizikte başarısız olan bir adayın matematik, kimya veya biyoloji gibi diğer alanlarda başarılı olabileceği vurgulandı. Bu sistemin uzun yıllardır uygulandığı ve herhangi bir adayın bu netlerle sadece fizik bölümüne değil, matematik, biyoloji veya sözel programlarına da başvurabileceği açıklandı.

Adayın sayısal puanı hesaplanırken, AYT Matematik testinden 3,75 net, Fen Bilimleri testinden ise 0,5 Fizik ve 1,25 Biyoloji neti olduğu belirtildi. Adayın Fizik testindeki tüm cevapları yanlış bile olsa, Biyoloji ve Matematik netlerinin SAY puanını etkilediği vurgulandı. Adayın SAY puanının hesaplanabilmesi için TYT'deki Türkçe veya Temel Matematik testlerinden, AYT'deki Matematik veya Fen Bilimleri testlerinden en az 0,5 ham puan alması gerektiği belirtildi. Behçet Yalın Özkara'nın Kafkas Üniversitesi Fizik programına 233,72123 sayısal puanıyla yerleştiği ve devlet üniversitelerinde 64 farklı programa daha başvurabileceği ifade edildi. Ayrıca, SAY puanı hesaplanırken sadece Matematik testlerinin dikkate alınabileceği, SÖZ puanı hesaplanırken ise Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 testindeki netler olmadan Sosyal Bilimler-2 testindeki netlerin de dikkate alınabileceği belirtildi.