Konut fiyatlarındaki artışa karşı yeni bir tedbir alınıyor. Tapu Genel Müdürlüğü, taşınmazların gerçek değerinden satılmasını sağlamak ve vergi kaçakçılığını önlemek amacıyla Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi kurma kararı aldı. Bu yeni uygulamayla birlikte, tapu harçları ve emlak vergileri gayrimenkulün gerçek değeri üzerinden alınacak.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün 2024-2028 dönemine ait Stratejik Planı'nda yer alan bilgilere göre, Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi, taşınmazların gerçek değerini belirlemek için tüm değişkenleri içeren veri haritaları oluşturacak. Tapu, kadastro, mimari projeler, imar hakları gibi bilgilerin bir araya getirileceği bu merkez, konut değerlerini etkileyen faktörleri belirleyerek doğru bir değerleme yapılmasına olanak sağlayacak.

Fahiş Fiyat Balonu ve Vergi Kaçakçılığına Son!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan YKS sonuçlarına ilişkin açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan YKS sonuçlarına ilişkin açıklama

Uygulanacak olan "toplu değerleme modeli" ile amaçlanan, fahiş fiyat balonunu patlatmak ve vergi kaçakçılığını önlemek. Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi'nin oluşturacağı veri havuzu sayesinde gayrimenkul değer değişimleri takip edilecek, spekülatif fiyat artışları engellenecek. Ayrıca, tapu işlemlerinde gerçekleşen fiyatların kaydedilmesi, vergilendirmeden kamulaştırmaya kadar birçok alanda kullanılacak.

Gayrimenkul sektörünün ekonominin temel dinamiklerinden biri olduğu vurgulanarak, bu yeni uygulamanın sektöre katkı sağlaması ve konut piyasasındaki dengesizliklere çözüm getirmesi bekleniyor.

Antalya'da Konut Satışlarında Yüzde 40'a Yakın Düşüş

Öte yandan, turizm kenti Antalya'da konut satışlarında pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle yüzde 40'a varan bir düşüş yaşandığı belirtiliyor. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar, konut fiyatlarındaki yükseklik ve yabancıların oturum izinlerine getirilen kısıtlamaların etkisiyle konut satışlarının bir süre daha düşük seyretmesini beklediklerini ifade etti.