Güncel

Yunanistan, Türkiye’den daha ucuz: TÜROFED Başkan Yardımcısı’ndan dikkat çekici açıklama

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Yunanistan’ın tatil açısından Türkiye’den daha ucuz olmasının nedenlerini değerlendirdi. İşler, bu durumun turizmcilerin değil, enflasyonun sonucu olduğunu vurguladı.

Abone Ol

Mehmet İşler, Türkiye’deki tatil beldelerinin fiyatlarının yüksek olmasının turizmcilerden kaynaklanmadığını belirtti. İşler, “Yunanistan, Türkiye’den daha ucuz. Ancak bu bizim sebep olduğumuz bir durum değil. Turizmde şu anki fiyatların gelmiş olduğu noktada maalesef biz neden değiliz, sonuç olduk” dedi. Yunanistan’ın Türkiye’den daha ucuz olmasının arkasında yatan nedenleri ise enflasyonist ortam ve genel maliyetlerin kontrol edilememesi olarak açıkladı.

Türkiye’deki tatilciler Yunan adalarını tercih ediyor

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar (ETİK) Başkanı da olan Mehmet İşler, tatilcilerin Türkiye yerine Yunan adalarını tercih etmesini değerlendirdi. İşler, Türkiye’deki yüksek enflasyona bağlı olarak tatil beldelerine olan yoğunluğun Yunan adalarına kaydığını ifade etti. Ayrıca, “Sanki fırsatçılık yapan, haksız gelir elde etmek isteyen turizmci felsefesi var gibi gözüküyor. Biz kesinlikle buna karşı çıkıyoruz. Bu bir algı yönetimidir. Sanki bugünkü enflasyonun sebebi turizmci gibi gösteriliyor. Oysa turizmci bir sebep değil bu konuda sonuçtur” dedi.

Vergi ve maliyet farkları rekabeti zorlaştırıyor

Mehmet İşler, Yunanistan’da bir alkollü içeceğin fiyatının 400 lira iken Türkiye’de aynı ürünün turizmciye maliyetinin 600 lira olduğunu belirtti. İşler, “Bizim girdilerimiz kaynağında Yunanistan’ın satış fiyatlarının çok daha üstündeyken bizim Yunanistan’la rekabet etme şansımız yok. Yunanistan’da ÖTV yok. Yunanistan’da bizdeki gibi kurumsallaşma yok. Yani işçi çalıştırmıyorlar. Genelde anne, kız mutfakta. Baba oğul restoranda. Fiş veriyor, vermiyor. Alkolde bir ÖTV vergisi yok. Tam tersine adalarda insanları Yunan hükümeti destekliyor. O bölgede kalsın diye vergisel avantajlar veriyor. Yunanistan’da enflasyonist ortam yok” dedi.

Yunanistan’da vergi avantajları var

Türkiye’de turizm sektörünün en fazla vergi tahakkuk ettirilen sektör olduğunu belirten İşler, “Türkiye’de en fazla vergi tahakkuk ettirilen sektör, turizm sektörüdür. Kurumlar vergisi, KDV, muhtasar, SGK, konaklama vergisi, TGA. Bu kadar çok vergiyi veriyorlar. Lütfen incelesinler. Yunanistan’da bu kadar çok vergi veriliyor mu? Yunanistan’daki enflasyon oranıyla bizimki bir mi? Yunanistan’daki bulunan maliyet artışlarıyla bizimki eşit mi?” diye konuştu.

Turizmciler haksızlığa uğruyor

Mehmet İşler, turizmcilerin haksız yere fırsatçılık yapmakla suçlandığını belirterek, “Şu ana kadar baktığımızda şartlar eşit değil. Ama bunun günah keçisi sanki fırsatçılık yapan, haksız gelir elde etmek isteyen turizmci felsefesi var gözüküyor. Biz kesinlikle buna karşı çıkıyoruz. Bu bir algı yönetimidir. Sanki bugünkü enflasyonun sebebi turizmci gibi gösteriliyor. Oysa turizmci bir sebep değil bu konuda sonuçtur” dedi.