Sanayi sektörü, son dönemlerde ciddi bir eleman bulma sorunuyla karşı karşıya. Ara eleman eksikliği sektörde ciddi sorunlara yol açarken, sanayiciler yüksek maaşlara rağmen istedikleri kalifiye elemanı bulmakta zorlanıyorlar. Bazı meslek gruplarında maaşlar, kaynakçılar için 100 bin liraya, mühendisler için 50 bin liraya, torna ustaları için ise 70 bin liraya kadar yükseldi.

İnşaat Sektöründe Eleman Açığı 

Deprem felaketi sonrası inşaat sektöründe de eleman açığı daha da belirginleşti. İstihdam sayısının 2 milyondan 1,5 milyona gerilediği sektörde, kepçe ve vinç operatörlerinin maaşları 120 bin liraya kadar yükselirken, inşaat işçilerinin günlük yevmiyeleri 3.500 liraya ulaştı.

Sanayicilerden Yüksek Maaş Açıklamaları

Sanayiciler, mavi yakalı çalışanların 60 ile 90 bin lira arasında maaş aldığını, elektrik şefleri, kalıpçılar ve kaynak ustalarının ise 100 ile 150 bin lira arasında gelir elde ettiğini belirtiyor. Vinç operatörleri ise 150 bin lira kazanıyor. İnşaat işçilerinin maaşları, mesai ile birlikte 70 hatta 80 bin liraya kadar çıkabiliyor.

Armatür Derneği Başkanı Gökhan Turhan, dolar bazında tarihlerindeki en yüksek maaşları verdiklerini ifade ediyor. AYSAD Başkanı Sait Salıcı ise, çalışanlara ev bulma sıkıntısından bahsederek, bazı sanayicilerin çalışanları için ev satın aldığını belirtti.

Yat ve Tekne Endüstrisinde Kalifiye Eleman Sıkıntısı

YKS'de mağduriyet yaşayan öğrenciler için ÖSYM'den önemli karar YKS'de mağduriyet yaşayan öğrenciler için ÖSYM'den önemli karar

Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED) Başkan Yardımcısı ve Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçılar Birliği (GYHİB) Yönetim Kurulu Üyesi Cem Hüroğlu, üretilen her iki yattan birinin ihraç edildiğini, gemi, yat ve tekne üretiminde kalifiye eleman bulma probleminin yaşandığını açıkladı. Başlangıç pozisyonu için bir mühendisin maaşı 50 bin TL'den, usta maaşları 60-70 bin TL'den başlarken, iyi bir kaynakçının maaşı 100 bin TL'yi geçiyor.