Güncel

16 Bin Kırsal Mahalle 2026'da Emlak Vergisiyle Tanışacak

Köy statüsünü kaybederek kırsal mahalleye dönüşen 16 binden fazla mahalle, 2026 yılında emlak vergisi ödemeye başlayacak. 6360 sayılı Kanun ile 2012 yılında köylerin mahalle statüsüne geçişinin ardından, bu mahallelerde vergi muafiyeti süresi 2026 yılına ertelendi.

Abone Ol

Köy statüsünü kaybederek kırsal mahalleye dönüşen 16 binden fazla mahalle, 2026 yılında emlak vergisi ödemeye başlayacak. 6360 sayılı Kanun ile 2012 yılında köylerin mahalle statüsüne geçişinin ardından, bu mahallelerde vergi muafiyeti süresi 2026 yılına ertelendi.

Vergi Muafiyeti Süresi Uzatıldı

Uzmanlar, köylerin 2026'dan itibaren emlak ve çevre temizlik vergisi ödemek zorunda kalacağını belirtiyor. İmpomes Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Müberra Oflaz, bu düzenlemenin özellikle 14 ilde büyükşehir belediyeleri ve 27 ilçe kurulmasına ilişkin kanunla yürürlüğe girdiğini ifade etti. Önceden 2022'ye kadar ertelenmiş olan vergi ödemeleri, şimdi 2026 yılına kadar bekleyecek.

Vergi Uygulamaları

Oflaz, daha önce emlak vergisine tabi olmayan yerlerin artık bu vergilere tabi olacağını ve büyükşehirlerde emlak vergisinin iki kat hesaplanacağını belirtti. Bu durum, İstanbul ve Kocaeli'deki bazı orman köylerini de kapsıyor.

Etkileri ve Kapsamı

Düzenleme, Türkiye genelinde Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Ordu, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van gibi illerdeki kırsal mahalleleri kapsıyor. Ayrıca, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Gaziantep, Konya gibi diğer 14 büyükşehirde de geçerli olacak.

Tüzel Kişiliklerin Kaldırılması

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, 6360 sayılı kanun ile köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliklerinin kaldırıldığını ve bu yerleşim birimlerinin mahalle olarak yeni bir statü kazandığını açıkladı. Kiraz, köy statüsünü kaybeden yerlerin emlak vergisi ve diğer harçlardan muaf tutulacağına dikkat çekti.

Geri Ödeme Hakkı

Kiraz, köyden mahalleye dönüşen yerlerde vatandaşların, ödedikleri fazla emlak vergilerini geri alabileceğini vurguladı. 5 yıl içinde bu durumu ilgili belediyeye dilekçe ile bildirmeleri gerektiğini belirtti.

Kırsal Mahallelere Tanınan Haklar

İşyeri olarak kullanılan binalar ve araziler, gelir vergisi muafiyeti kapsamındadır.

Tarımsal amaçlı araziler emlak vergisi ödemeyecek.

Ticaret, sanayi ve turizm tesisleri için emlak vergisi yüzde 50 indirimli uygulanacak.

İnşaat ruhsatları ve ilgili harçlar, yüzde 50 indirimli olacak.

Su ücretleri, konutlarda yüzde 25, işyerlerinde yüzde 50'yi geçmeyecek şekilde belirlenecek.

Bu düzenlemelerle birlikte, kırsal mahalle statüsündeki yerleşimlerin şehir hizmetlerinden yararlanma hakkı da doğacak. Bu durum, köylülerin yaşam standartlarını artırmayı hedefliyor.