Milyonlarca emekli, Temmuz ayında yapılacak zam oranlarını merakla beklerken, refah payı ile ilgili yeni ipuçları gündeme geldi. Haziran ayı enflasyon verileri ile netlik kazanacak zam oranları, emeklilerin maaşlarına önemli bir artış getirebilir.

TCMB, bugün saat 10.00'da yıl sonu enflasyon tahminini açıklayacak. Bu tahminler, emekli maaşlarının artışında belirleyici olacak. SSK, Bağkur ve memur emeklileri, Temmuz zammını büyük bir sabırsızlıkla bekliyor.

Refah payı beklentisi yüksek olan emekliler için yeni hesaplamalar yapılıyor. Şu ana kadar açıklanan verilere göre, yüzde 18.72 oranında bir zam cepte. Bu orana, Mayıs ve Haziran ayı enflasyon rakamlarının da eklenmesiyle nihai zam oranı belirlenecek.

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, ATV Haber'e yaptığı açıklamada, "SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 25-30 civarında enflasyon artışı; memurlar ve memur emeklilerine ise yüzde 20-25 bandında bir toplu sözleşme ve enflasyon artışı öngörülüyor." dedi. Erdem ayrıca, refah payının da uzun süredir uygulandığını belirterek, "Muhtemelen 10-15 puanlık refah payı bekliyorum." şeklinde konuştu.

Uzmanların değerlendirmelerine göre, Temmuz ayında SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 26 zam ve yüzde 15 refah payı verilirse, mevcut maaşlar önemli ölçüde artacak. Örneğin, 10 bin lira olan emekli maaşı 14 bin 490 liraya, 15 bin lira olan emekli maaşı 21 bin 735 liraya ve 20 bin lira olan emekli maaşı ise 28 bin 980 liraya yükselecek.

Memur emeklileri de yüzde 20 seviyesinde bir zam bekliyor. Aynı orandaki refah payının memur emeklilerinin maaşlarına eklenmesi durumunda, memur emeklilerinin maaşları SSK ve Bağkur emeklilerinin biraz gerisinde kalabilir. Bu farkı kapatmak için hükümetin, benzer bir formülle emekli zamlarını eşitlemesi bekleniyor.

Ev Sahipleri ve Kiracılar Dikkat! Yargıtay'dan Emsal Karar: Kira Artışında Özel Hüküm Kriteri Getirildi Ev Sahipleri ve Kiracılar Dikkat! Yargıtay'dan Emsal Karar: Kira Artışında Özel Hüküm Kriteri Getirildi

Bakan Işıkhan da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Emekliye ekstra bir refah payı olabilir mi?" sorusuna, "Her şey için çok erken. Temmuzu bekleyelim." yanıtını verdi. Emekliler, Temmuz ayında netleşecek zam oranlarını sabırsızlıkla bekliyor.