Türkiye'de kamu kurumlarında sıkı tasarruf dönemi başladı. Adalet, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Milli Savunma ve Tarım Bakanlıkları, kamu bütçesindeki yükü hafifletmek amacıyla çeşitli tedbirler alarak tasarruf paketini uygulamaya koydu.

Adalet Bakanlığı'ndan Hızlı Hamleler

Adalet Bakanlığı, ilk etapta bakanlık bünyesindeki 2010-2011 model araçları satarak ekonomiye kazandırdı ve yeni araç alımını durdurdu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2012 model bir araca biniyordu; bu araç bir program sırasında yolda kalınca, sadece bakan için banka promosyonu kullanılarak yeni bir araç temin edildi. Ayrıca, Yargıtay ve AYM gibi kurumlar tarafından kullanılan araçlar geri alındı.

Bakanlık, geçici görevlendirmeleri ve yurt dışı görevleri zorunlu haller dışında iptal etti. Toplantı ve eğitim organizasyonları bakanlık tesislerinde yapılırken, Ankara dışı görevlerde oteller yerine bakanlığa ait misafirhaneler kullanılıyor. Personel servisleri kaldırıldı, nöbet görevlerinde tek araçla evlere dağıtım yapılıyor. Yargıtay'ın eski binasının restore edilmesinden de vazgeçildi, mevcut malzemelerle yenileme yapılacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan Enerji Tasarrufu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, kamu binalarında 2030 yılına kadar yüzde 30 enerji tasarrufu hedefliyor. Bakanlık, 2030'a kadar 1.2 milyon sokak aydınlatmasının LED dönüşümünü tamamlamayı planlıyor. Enerji Verimliliği Stratejisi ve Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı doğrultusunda, enerji tüketiminin yüzde 16 azaltılması ve 100 milyon ton emisyon azaltımına katkıda bulunulması hedefleniyor.

Bakan Alparslan Bayraktar, enerji verimliliğinin öncelikli gündem maddelerinden biri olduğunu belirterek, "Her alanda enerji verimliliğini teşvik edeceğiz. Bu konuda yeni yatırımları destekleyeceğiz." dedi.

Kiracı olmanın şartları değişti! Zam sınırı kalkınca.... Kiracı olmanın şartları değişti! Zam sınırı kalkınca....

Milli Savunma Bakanlığı’ndan Tasarruf Tedbirleri

Milli Savunma Bakanlığı, tasarruf tedbirlerine savunma ve güvenlik alanları hariç tutularak gerekli hassasiyetin gösterildiğini belirtti. Bakanlık, açıklanan tasarruf tedbirlerini hassasiyetle uygulamaya devam edeceğini açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Genelge

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüm birimlerine gönderdiği genelgede, araç alımlarının durdurulması, izin verilenler dışında eşantiyon, hatıra ve hediyelik eşya yaptırılmaması talimatını verdi. Ayrıca, atık kağıtların ayrı toplanarak değerlendirilmesi ve fotokopi makinelerinin özel maksatlı kullanılmaması uyarısında bulundu.