Faiz İndirimleri Enflasyonu Tetikledi! Türkiye'de Para Arzı Dört Katına Çıktı Faiz İndirimleri Enflasyonu Tetikledi! Türkiye'de Para Arzı Dört Katına Çıktı

Ağustos ayında kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartlarla yapılan toplam ödeme tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78 artış gösterdi. Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) açıkladığı verilere göre, kartlı alışverişin toplam tutarı 1 trilyon 420,6 milyar TL oldu.

Ağustos ayında, kredi kartları ile yapılan ödemeler 1 trilyon 192,4 milyar TL'ye, banka kartları ile yapılan ödemeler ise 200,4 milyar TL'ye ulaştı. Ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerin toplamı ise 27,8 milyar TL oldu. Kredi kartları ile yapılan ödemelerde büyüme oranı yüzde 83, banka kartları ile yapılan ödemelerde ise yüzde 48 olarak gerçekleşti. Ön ödemeli kartlarda ise bu oran yüzde 104'e çıktı.

Kartlı ödemelerin toplam adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 1,61 milyar adede ulaştı. Kredi kartları ile yapılan ödeme adedi 927,4 milyon, banka kartları ile yapılan ödeme adedi 556,1 milyon ve ön ödemeli kartlarla yapılan ödeme adedi 114,5 milyon oldu. Kredi kartları ile yapılan ödeme adedi yüzde 15, banka kartları ile yapılan ödeme adedi yüzde 3 ve ön ödemeli kartlarla yapılan ödeme adedi yüzde 32 oranında artış gösterdi.

İnternet üzerinden yapılan kartlı ödemeler de dikkat çekici bir artış yaşadı. Geçen yılın aynı dönemine göre internetten yapılan kartlı ödemeler yüzde 78 artarak 413,3 milyar TL'ye yükseldi. Bu ödemelerin toplam kartlı ödemeler içindeki payı ise yüzde 28 oldu. İnternetten yapılan kartlı ödeme adedi 217,9 milyon adede ulaşırken, bu ödemelerin toplam kartlı ödemeler içindeki payı yüzde 14 olarak belirlendi.