Güncel

AK Parti İle CHP Arasında Rekabet Kızıştı! Son Anketin Sonuçları Belli Oldu

AREA araştırma şirketi “Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz” sorusunu kamuoyuna sundu. Son anketin sonuçlarında beklenmedik veriler ortaya çıktı. AK Parti ile CHP arasında rekabet giderek kızışıyor. İşte anket sonuçları..

Abone Ol

AREA’nın Türkiye’de Siyasi Durum Araştırması’nda kamuoyuna gündemde yer alan konulara yönelik sorular sordu. “Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz” sorusuna CHP diyenler yüzde 32,1 oy oranına sahip olurken, ilk kez AK Parti'nin yüzde 30’un gerisinde kalarak yüzde 29 oranına düşüş sergiledi. Yine aynı verilerin içinde vatandaşın yüzde 53,3 ile erken genel seçim isteği de gözlerden kaçmadı.

"BUGÜN MİLLETVEKİLİ SEÇİMİ OLSA HANGİ PARTİYE OY VERİRSİNİZ"

AREA Araştırma aracılığıyla 4-7 Temmuz 2024 tarihleri arasında 18 yaş ve üzeri toplam 2 bin 56 kişiyle Türkiye Siyasi Durum Araştırması gerçekleştirildi. Vatandaştan “Bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz” sorusunun cevaplannması istendi. Ortaya çıkan sonuçlar siyasi partilerin 14 Mayıs genel seçimlerinde toplamış oldukları oy oranlarıyla yan yana getirildi. Bu kapsamda sayılan oylar ile ilk sırayı yüzde 32,1 ile CHP sırtladı. Genel seçimde yüzde 25,4 oy oranıyla ikinci sırada bulunan CHP’nin aldığı oy şaşırttı. AK Parti’nin ise ilk defa yüzde 30’un gerisinde kaldığına dikkat çekildi. Anketi oylayanların yüzde 29’u AK Parti'ye yöneldi. AK Parti, bir önceki seçimde yüzde 35,6 oy toplamıştı. MHP ise genel seçimlere göre oy oranını 0,3 oranında artırarak 10,4’lük oy topladı. Seçime Yeşil Sol Parti adıyla dahil olan DEM Parti, yüzde 8,8 oy oranına sahipti. Ankette ise partinin 9,6’lara ulaştığı belirlendi. İYİ Parti’nin oy oranı ise 3,6 puan gerileyerek 6,1 oldu. Zafer Partisi’nin de oy oranının iki katına çıkarak 5’e çıktığı gözlerden kaçmadı. Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) ise oy oranı 4,3’e yükselerek 1,5 puan çıktı.

ERKEN SEÇİM SORUSUNUN YANITI

Söz konusu ankette “Sizce erken genel seçim olmalı mıdır?” sorusuna yüzde 53,3 evet şıkkını işaretledi. Büyük bir çoğunluk erken seçim talep ettiği ankette hayır cevabını işaretleyenlerin oranı da yüzde 41,2 oldu. Yüzde 5,5 ise kararsız oy oranını sahip oldu.