Güncel

Altın ve borsa için yeni seviyeler belli oldu! ‘Teknik veriler yukarı sinyali veriyor’

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu iyileştirmesi sonrası piyasa tahminleri mercek altına alındı. Geçtiğimiz hafta borsa tarihi rekorunu kırdı. Gram altın ise yükselişin ardından dibe çakıldı. Diğer yandan dünya genelinde birçok sektörü durma eşiğine getiren yazılım sorunu piyasaları tepetaklak etti. Peki altın ve borsa için yeni tahminler neler? İşte merak edilen detaylar...

Abone Ol

Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu 2 kademe artırarak “B3”ten “B1”e yükseltti. Kredi not görünümünü de pozitifi olarak değerlendirdi. Türkiye’nin gri listeye veda etmesiyle kredi derecelendirme kuruluşlarının pozitif raporları piyasaların beklediği bir gelişmeydi.

Moody’s’in not iyileştirmesi sonrası geriye kalan iki kredi kuruluşunun verileri merak ediliyor. 6 Eylül’de Fitch ve 1 Kasım’da S&P’nin Türkiye'ye yönelik not raporlarını paylaşacak. Diğer taraftan geçtiğimiz haftanın son işlem günü dünya genelinde yaşanan yazılım sorunu birçok sektörü durma eşiğine getirdi. En başta ABD borsalarında endeksler görülen aşağı seyir dikkat çekti.

'İYİ BİR ŞEKİLDE SONUÇLANDI'

Konu hakkında detayları aktaran Ekonomist Hikmet Baydar şu cümlelere yer verdi: “Moody's’in not artırımı piyasaların beklediği bir durumdu. Bizler de daha önceki yazılarımızda not artırımı beklentisini ifade etmiştik. Ancak 2 kademe birden artış fiyatlara girmemiş olabilir. Her şeyden önce bir beklenti, beklenenden de iyi bir şekilde sonuçlandı diyebiliriz.


‘YUKARI YÖNDE HAREKET GELEBİLİR’

Not artırımı özellikle kafasında soru işareti olan yabancı yatırımcılar için daha etkili olacak diye düşünüyoruz. O yüzden yabancı girişinin artarak devam etme ihtimali fazladır. Teknik veriler de hala yukarı sinyalleri vermeye devam ettiğinden, yukarı yönde hareketlerin gelme ihtimali daha fazladır. Dolar bazında 337 seviyelerinde olan borsa endeksi 345 seviyelerini test edebilir.


YAZILIM SORUNUN BORSA ÜZERİNDE YANSIMASI NE OLUR?

Cuma günü yaşanan yazılım krizi şu an atlatılmış görünüyor. O yüzden BIST 100'ü etkilemesini beklemiyoruz. Ancak yerli yazılımın ne kadar önemli olduğunu da bize tekrar göstermiş oldu. Bu yüzden yazılım şirketlerine ilgiyi artırabilir.

'YENİ BİR YUKARI TRENDİ KONUŞACAĞIZ'

Borsanın ilk etapta dolar bazında da önemli olarak kabul edilen 11.385 puan seviyelerini test edebileceğini düşünüyoruz. Ancak gerek gelecekte yeni not artırımlarının beklenmesi gerekse CDS’lerde aşağı seviyelerin konuşulması yabancı ilgisinin artarak devam edeceğini göstermektedir. Eurobond ihracına 4 katı talep gelmesi de bu düşüncemizi destekliyor. Dolar bazlı zirvelerin 500 dolarların üzerinde olduğunu düşünürsek yabancı gözüyle borsa hala ucuz. 11.400’ün üzerinde 3 gün kalması durumunda yeni bir yukarı trendi konuşacağız.


GRAM ALTIN TEPETAKLAK! SON TAHMİNLER NE YÖNDE?

Donald Trump’a suikast girişiminden sonra ABD Merkez Bankası (Fed) açıklamalarında yumuşama göründü. Amaç piyasaları sakinleştirmekti. Bu açıklamalarla 2024 yılında 2 faiz indirimi olacağı, Eylül ayında da birincisinin geleceği ihtimali arttı. Buna karşı ons altın yükselmek yerine aksine düşüş gösterdi. ABD dışı piyasalarda da satışlar hakim oldu. ABD içi piyasalar regüle edilirken, ABD dışı piyasalara istenen etki yapılamadı ve suikast tedirginliği ABD dışı piyasalara satış getirdi. Altın kontratlarında da düşüş olması spot altın fiyatlarının da gerilemesine neden oldu. Ons altın fiyatının 2373 dolar seviyesini görme ihtimali artmış görünüyor.

Bu durumda gram altın da 2513 lira seviyesine kadar düşebilir. 2500 seviyelerinin altına inmesini beklemiyoruz, ancak denemesi bile orta vade aşağı sinyalleri vereceğinden ilerideki günlerde 2473 TL seviyesine kadar gevşeyebilir. Burada jeopolitik risklerdeki yeni gelişmelerin etkisinin ne kadar olduğuna hep birlikte bakacağız. Yemen ve Lübnan’ın bombalanması ve Yemen’den İsrail’e saldırı jeopolitik riskler açısından altına alım getirme potansiyeli olan gelişmelerdir" açıklamalarında bulundu.