Güncel

Altında yeni rekor paylaşıldı! Yıl sonunda o seviyelere ulaşacak..

ABD'de tarafından paylaşılan enflasyon verileri piyasaları doğrudan etkiliyor. Bir süredir düşüşe geçen altın fiyatları tekrar ivmesini yukarı yöne çevirdi. Altın ve para piyasaları uzman Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Merkez Bankası'nın enflasyon raporu ve döviz piyasalarındaki beklentiler ışığında, yıl sonu dolar tahminleri ve altının geleceği ne olacak?" sorusunun yanıtını verdi.

Abone Ol

ABD tarafından paylaşılan son ekonomik raporlar ışığında, finans piyasalarında kritik hareketlenmeler görüldü. Tahmin edilenden fazla gelen enflasyon raporunun ardındna altın fiyatlarında gerçekleşen sert iniş, ons başına 1984 dolar seviyelerini gördü.

Fakat, perakende satışlar raporunun ise tahmin edilenin altında kalması ile altın, yatırımcıların durgunluk endişeleri arasında tekrardan değerini koruyarak 2020 dolar seviyelerine ulaştı. 

Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk konuyla ilgili dikkat çeken değerlendirmeler yaptı:

"Amerika'dan açıklanan enflasyon verisinin beklentilerden yüksek gelmesi nedeniyle altında sert bir düşüş görmüştük ve uzun süreden beri 2.000 doların üzerinde olan ons fiyatı, dış piyasa fiyatı 2.000 doların altına, 1984 dolara kadar geriledi; ama bu çok sınırlı bir gerileme oldu. Akabinde, yine Amerika'dan gelen perakende satışlar verisinin beklentilerden olumsuz gelmesi nedeniyle, acaba bir resesyon etkisi mi olacak düşüncesiyle altın, bundan tekrar nem alandı ve 2020 dolar, ons seviyelerinde şu anda.

Uzakdoğu borsaları, özellikle Çin, uzun süreden beri kapalıydı. Bugün tekrar işlemlere başlandı; oradan gelen alımlar da var ve dolayısıyla kısa süreli bir geri çekilme, bir trend değişikliği anlamına gelmiyor. Ve bundan böyle de bir taraftan jeopolitik gerginlikler, bir taraftan Amerika ve Avrupa'nın faiz indirimleri beklentisi, yılın ortası itibariyle bunlar dış piyasa fiyatını etkiliyor." dedi.

"İçeride ise, özellikle seçim öncesinde, döviz fiyatlarında bir miktar sakin seyir olsa da, seçim sonrasında fiyatların yükselebileceği beklentisi var. Ayrıca, geçen hafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası enflasyon raporunu yayınlamıştı, yeni başkanla birlikte; burada da Mayıs ayı enflasyonunun beklentilerden daha yüksek geleceği ve en yüksek seviyesine ulaşacağı ifade edilmişti. Bu nedenle vatandaş, enflasyona karşı parasının değerini korumak için altın alımlarına devam ediyor. İç piyasa, bu gerileme sırasında 2045 TL'ye kadar gerilemişti; şimdi 2075-2080 TL seviyelerinde. Yakın bir seansta 2.100 TL seviyelerini görebiliriz.

Doların da seyrinde biraz daha sakin bir seyir olmasına rağmen, aylık faiz oranı kadar yükselmesine Merkez Bankası kontrollü bir şekilde müsaade ediyor. Bu da, önümüzdeki seanslar itibariyle şu anda 30,87 kuruş olan doların 31 lira seviyesine ulaşması mümkün. Bu da altını 2100 seviyelerine taşıyabilir diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Peki, dolar yıl sonunda kaç lira olacağı değerlendiriliyor?

"Yıl sonu için tahmin yapmak oldukça zor tabii; seçim sonrasında, eğer normal şartlar devam ederse, enflasyon oranındaki yükseliş de ve faiz oranları yükselişi de binaen, enflasyonda bir geri çekilme yaz aylarında olursa, o zaman sene sonu beklentisi 42-45 TL civarında bekleniyor.

Altın fiyatında, dediğim gibi, trend değişikliği yok. Yıl başından beri yükseliş devam ediyor ve dolayısıyla Avrupa ve Amerika Merkez Bankalarından senenin ikinci yarısından itibaren faiz indirimleri başlayacağı beklentisi, faiz baskısını aldı üstünden kaldırmış durumda. Jeopolitik gerginlikler, dünyadaki enerji fiyatlarının yükselişi ve gıda fiyatlarının yükselişi, oluşturduğu enflasyon beklentisi ve resesyon endişesi de diğer taraftan bölgemizde ve özellikle de Rusya-Ukrayna bölgesindeki bu savaşın hala devam ediyor olması da altını jeopolitik olarak destekliyor.

Yakın bir gelecekte, şu anda 2020 dolar olan altının ons'unun 2.100 dolar, 2.200 dolar seviyelerini en azından bu yılın ilk yarısında bekliyoruz. Öyle olunca da iç piyasa fiyatı, ilk etapta 2.500, daha sonra 3.000-3.250 TL seviyelerine senenin doğru ulaşabilir diye düşünüyorum. Yerli yatırımcı, o yeni jenerasyonun halka arzları sırasındaki yoğunluğunu şu anda kaybetmiş durumda. Çünkü orada bir geri çekilmeyle bazı zarar edenler oldu. Şu anda bilanço döneminde biraz da endeksin yükselişinin de etkisiyle, özellikle hedeflenmiş fiyatlara gelen hisselerden çıkış ve yükselmemiş hisselere doğru bir geri dönüş var.

Borsada da önemli hareketler dikkat çekiyor. Borsa İstanbul100 endeksinin özellikle 9.300-9.500 seviyeleri görülebilir. Buralar önemli bir seviye. Kısa vadeli olarak gerilemeler de 8.900-8.850 TL seviyeleri görülebilir.

Dolayısıyla endekste de hisse bazlı işlemler, sektör bazlı işlemler daha etkili olacak. Orada da belirli bir yatırımcı kitlesi var. Ama kurlardan mevduattan dönen paranın çok fazla oraya gittiğini söylemek mümkün değil; daha ziyade geldiği adrese bir miktar dövize, bir miktar altına yöneldiğini de görüyoruz." ifadelerine yer verdi.