Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2001 yılında 2.38 olan doğurganlık hızı, 2023'te 1.51'e gerileyerek nüfus yenilenme oranı olan 2.1'in altına düştü. 

Erdoğan: "Alarm veriyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son iki kabine toplantısında Türkiye'deki azalan doğum oranlarını "varoluşsal bir tehdit" olarak nitelendirdi. "Azalan doğum oranları dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de alarm veriyor. Bu konuda yeni uygulamaları devreye alacağız" dedi.

Aile Bakanı'na talimat

Geçtiğimiz haftalarda yapılan MKYK toplantısında da ele alınan bu konu üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a konuyla ilgili çalışma yapması talimatını verdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bu konuda gereken desteği vereceklerini belirtti.

Yeni destekler yolda

Aile Bakanı Göktaş, doğum izninin bir yıla çıkarılması konusundaki çalışmaları AK Parti’nin strateji ekibine sundu. Ancak, AK Parti kurmayları bu sürecin sadece doğum izniyle sınırlı kalmaması gerektiğini ve dünya örneklerinin de incelenerek ikinci ve üçüncü çocuk için kademeli devlet desteği verilmesi gerektiğini ifade etti.

0-3 yaş evresi önemli

AK Parti yetkilileri, sadece doğum izninin uzatılmasının yeterli olmadığını, kreş desteği, çalışan desteği ve kira desteği gibi kapsamlı çözümler gerektiğini belirtti.  Ayrıca, 0-3 yaş evresinin çocuk gelişimi açısından önemli olduğu belirtildi.

Lise tercihlerinde son gün: Tercih yapmayan öğrenciler açık liseye yönlendirilecek Lise tercihlerinde son gün: Tercih yapmayan öğrenciler açık liseye yönlendirilecek

Destek paketi kapsamı genişliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla başlayan bu süreç, sadece doğum izninin uzatılmasıyla sınırlı kalmayacak. Kreş desteği, kira desteği ve maaş iyileştirmeleri gibi çeşitli konular da gündemde.