Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) asgari ücret artışları, Türkiye ile kıyaslandığında dikkat çekici bir farklılık gösteriyor. KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu'nun açıkladığı verilere göre, 2024 yılında KKTC'de asgari ücret üç kez artırılarak Eylül ayında 35.188 TL'ye ulaştı. Yıla 16 bin TL civarında başlayan asgari ücretin yıllık artışı yüzde 123'ü buldu.

Bu artış, KKTC'de uygulanan ve çalışanların enflasyona karşı korunmasını öngören bir yasal düzenlemeye dayanıyor. Yasaya göre asgari ücret yılda iki kez artırılırken, 2024'teki yüksek enflasyon nedeniyle üç kez artış yapıldı. KKTC'de Ağustos ayındaki aylık enflasyon yüzde 3,28, 8 aylık enflasyon ise yüzde 42,17 seviyesindeydi.

Türkiye'de ise 2024 yılı başında asgari ücret 11.402 TL'den 17.002 TL'ye çıkarılmıştı. Ancak 8 aylık enflasyonun yüzde 31'i aşmasına rağmen bu süreçte Türkiye'de asgari ücrete herhangi bir ek zam yapılmadı. Bu durumda, Türkiye'deki asgari ücret artışı yüzde 49'da kalırken, KKTC'de artışın yüzde 123 olması Türkiye'deki işçileri kıyaslama yapmaya yöneltti.

Başpehlivan Ali Altun, Kalp Krizi Sonucu Hayatını Kaybetti Başpehlivan Ali Altun, Kalp Krizi Sonucu Hayatını Kaybetti

Türkiye'de 2025 yılı için asgari ücretin belirlenmesine yönelik toplantılar henüz başlamadı. KKTC'deki artışlar, Türkiye'deki asgari ücretliler için kıskandırıcı bir tablo yaratmış durumda.