Hava sıcaklıkları mevsim normallerini aşıyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülke genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 8 ila 12 derece üzerinde seyredeceğini bildirdi. Özellikle Kastamonu’nun doğusu, Sinop’un güneyi, Doğu Akdeniz’in Toroslar mevkii, Erzurum'un kuzey ve batısı, Erzincan ve Bayburt'un doğusu ile Rize'nin iç kesimlerinde yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Prof. Dr. Orhan Şen'den uyarılar

Prof. Dr. Orhan Şen, canlı yayında yaptığı açıklamada aşırı sıcakların tehlikelerine dikkat çekti. Şen, "Bu sıcak havalarda güneşte dolaşmanın anlamı yok. Biz yayın için güneşte duruyoruz ama söylüyoruz bu havalarda kronik hastalığı olanların, yaşlıların ve çocukların dışarı çıkmaması lazım. Hele güneşte şapkasız, gözlüksüz çıkmamak lazım ve beyaz giysiler giyilmeli. Bu sıcak çarpması beyinde ölüme kadar götürebilir," dedi.

Temmuz ve Ağustos'ta aşırı sıcaklar bekleniyor

Prof. Dr. Şen, Haziran başında bu kadar yüksek sıcaklıkların beklenmedik olduğunu belirterek, Temmuz ve Ağustos aylarında çok daha aşırı sıcaklıklar ve sıcak hava dalgalarının yaşanacağını söyledi. Şen, "Türkiye, meteorolojik afet yaşayacak. Aşırı sıcaklıklar da meteorolojik afettir. Orman yangınları açısından da bu sene büyük risk yaşanıyor. Buharlaşma kayıpları da artacak, susuzluk da çekeceğiz," ifadelerini kullandı.

YKS'de mağduriyet yaşayan öğrenciler için ÖSYM'den önemli karar YKS'de mağduriyet yaşayan öğrenciler için ÖSYM'den önemli karar

İstanbul'da rekor sıcaklıklar görülebilir

Şen, İstanbul'da rekor sıcaklıkların kırılabileceğini belirtti. "İstanbul 42-43 dereceleri görecektir. Bu seneki aşırı sıcaklar önemli problemleri, sağlık problemlerini yanında getirecek. Ben bunların içinde en önemli problemin orman yangınları olacağını tahmin ediyorum. Umarım bu sene bu kadar büyük yangınlarla karşı karşıya gelmeyiz," dedi. Ayrıca sıcak havalarda beyaz ve bol giysiler giyilmesi, bol su içilmesi ve şapkasız dışarı çıkılmaması gerektiğini vurguladı.

Adana'da termometreler 43 dereceyi gösterdi

Adana’da aşırı sıcak hava hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kentte termometreler 43 dereceyi gösterirken, uzmanlar gereksiz yere dışarı çıkılmaması konusunda uyarılarda bulunuyor. Sıcaktan bunalan Adanalılar serinlemek için parklara giderek ağaç gölgelerinde dinleniyor veya sulama kanallarında yüzüyor. Ancak uzmanlar, çocukların sulama kanallarında yüzmesinin tehlikeli olduğunu ve boğulma riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.