Son dönemde ayçiçek yağı fiyatlarında yaşanan hızlı artış, tüketicileri endişelendirmeye devam ediyor. Son 80 gün içerisinde üç kez zamlanan ayçiçek yağı, rekor seviyelere ulaştı. Uzmanlar, bu durumun devam edip etmeyeceği konusunda uyarılarda bulunurken, fiyat artışlarının arka planındaki nedenleri değerlendiriyor.

80 günde üç kez zam! Sebep ne?

Ayçiçek yağı fiyatlarının kısa süre içinde üç kez artması, özellikle ekonomik olarak zor bir dönemden geçen tüketiciler için büyük bir yük oluşturdu. Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk, CNBC-e’ye yaptığı açıklamalarda, artan fiyatların nedenleri ve gelecek beklentileri hakkında önemli bilgiler verdi. Küresel iklim krizi ve politik gelişmeler, bu fiyat artışlarının başlıca sebepleri olarak gösteriliyor.

Toruk, son üç yıldır Türkiye’de yaşanan kuraklığın ayçiçeği üretimini olumsuz etkilediğini ve bu durumun fiyatlara doğrudan yansıdığını belirtti. Ayrıca, Kuzey Kutbu’ndaki benzer iklim problemleri de dünya genelinde yağ üretimini azalttı. Toruk, "Yağ bitkisi üretiminin azalması, fiyatları artırıyor," dedi.

Ham yağ fiyatları yükseldi

Fiyat artışlarının sadece Türkiye’ye özgü olmadığını vurgulayan Toruk, dünya genelinde ham yağ fiyatlarının da önemli bir artış gösterdiğini belirtti. Bundan bir buçuk yıl önce ham yağın ton başına 900-980 dolar arasında işlem gördüğünü söyleyen Toruk, bugün bu rakamın 1150 doları aştığını ifade etti. Türkiye'deki fiyatların da bu artışa paralel olarak yükseldiğini belirten Toruk, Trakya Birlik’in ayçiçek yağı fiyatlarını 44 TL olarak açıkladığını, Edirne Ticaret Borsası'nda ise ayçiçek tohumunun 21-24 TL arasında işlem gördüğünü ekledi.

Fiyatlar daha da yükselecek mi?

Fiyat artışlarının devam edip etmeyeceği konusunda ise belirsizlik sürüyor. Toruk, küresel iklim koşullarının yanı sıra döviz kuru ve ithalat politikalarının da fiyatlar üzerindeki etkisine dikkat çekti. Güney Yarımküre'den gelen olumsuz haberlerin de fiyatların yükselmeye devam edebileceğini işaret ettiğini belirten Toruk, Brezilya ve Endonezya’da palm ve soya yağı üretiminde yaşanan sorunların arzı daha da kısıtlayabileceğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kabinede ve Parti Yönetiminde Değişim Olabilir Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kabinede ve Parti Yönetiminde Değişim Olabilir

Toruk, Türkiye'deki üreticilerden alınan ürünlerin işlenmesiyle ithalat yapılacak firmaların belirlenmesi ve bu firmalara düşük vergili ithalat izni verilmesi durumunda fiyatların dengelenebileceğini belirtti. Ancak, dövizdeki artışın ve küresel arzın düşmesinin fiyatların daha da artmasına yol açabileceğini ekledi.

Tağşiş konusunda tüketiciye uyarı

İbrahim Toruk, ayçiçek yağı fiyatlarındaki artışın yanı sıra yağ ürünlerinde tağşiş riskine karşı da tüketicileri uyardı. Bilinen markalardan alışveriş yapılmasının önemini vurgulayan Toruk, özellikle zeytinyağı gibi ürünlerde daha küçük üreticilerin tağşiş yapma olasılığının yüksek olduğunu ifade etti. "Ucuz alırken sağlıksız almamak lazım," diyen Toruk, güvenilir markalara yönelmenin önemine dikkat çekti.