Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla tanıtımı yapılan HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, programın Türkiye'de 65 nanometre ve altı çip üretimini gerçekleştirmeyi hedeflediğini belirtti.

Kacır, "HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programıyla ülkemizde 65 nanometre ve altı çip üretimini gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Sermaye katkısı ve hibe destekleri de içeren 5 milyar dolarlık kaynakla, otomotiv, beyaz eşya, elektronik, savunma ve havacılık gibi alanlarda ihtiyaç duyduğumuz çiplerin Türkiye'de üretilmesini sağlayacağız. Küresel çip pazarı geçtiğimiz yıl 600 milyar doları aştı. Yapay zekanın gelişimiyle birlikte hızla büyüyen bu alanda Türkiye olarak kendi ihtiyaçlarımızı karşılayacak ve ihracat kabiliyeti geliştireceğiz" ifadelerini kullandı.

HİT-30 Programının Bileşenleri

17 İlçede Halka Ücretsiz Şekilde Kavun ve Karpuz Dağıtılacak! Büyükşehir Belediyesi'nden Çiftçilere Destek 17 İlçede Halka Ücretsiz Şekilde Kavun ve Karpuz Dağıtılacak! Büyükşehir Belediyesi'nden Çiftçilere Destek

Bakan Kacır, HIT-30 programının birçok bileşeni olduğunu belirterek, "Hedefimiz, 4,5 milyar dolara varan desteklerle 80 gigawatt saat batarya üretim kapasitesini Türkiye'de oluşturmak. Elektrikli araçlar ve enerji depolama sektörlerinde kritik ihtiyaç olan bataryaların Türkiye'de geliştirilmesi ve üretimi için 2030'a kadar megawatt saat başına 6 bin dolara kadar hibe destekleri de içeren teşvikler sunacağız. Türkiye, yüksek teknoloji üretim üssü olacak" dedi.

Bu adımların, Türkiye'nin teknoloji alanında kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesinin yanı sıra, ihracat kapasitesini artırarak küresel pazarda rekabet edebilir hale gelmesini sağlayacağı vurgulandı. Bakan Kacır, Türkiye'nin yüksek teknoloji üretim üssü olma yolunda önemli adımlar attığını ve bu hedeflere ulaşmak için gereken tüm desteğin sağlanacağını belirtti.