Eurofighter CEO'su Giancarlo Mezzanatto, geçtiğimiz Salı günü İngiltere'deki Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı'nda gazetecilerle buluştu.

Mezzanatto, Haziran 2023'te belirlediği "150-200 uçak satışı" hedefini hala koruduğunu belirterek, şu ana kadar 69 sipariş aldıklarını ve belirlenen rakama ulaşacaklarına inandığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin Eurofighter'a ilgisinin olduğunu ancak satışın Almanya tarafından engellendiğini açıkladı.

Eurofighter, İngiltere, Almanya, İspanya ve İtalya'nın yer aldığı çok uluslu bir konsorsiyum tarafından üretiliyor ve son olarak Eylül 2023'te Madrid'e 25, Berlin'e 20 ve Roma'ya 24 uçak satışı gerçekleştirdi. O tarihten bu yana potansiyel alıcılardan biri de F-35 programından çıkarılan Türkiye'ydi. Mezzanatto, Ankara'nın 40 ila 50 uçak almak istediğini ancak bu girişimlerin Almanya tarafından engellendiğini söyledi.

Mezzanatto, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğalgaz arama çalışmaları nedeniyle böyle bir engellemenin yapılmış olabileceğini belirtti. Ayrıca, Almanya'nın Suudi Arabistan'a uyguladığı ambargoyu kaldırmasıyla 48 uçak satışı için önemli bir mesafe katettiklerini ve Polonya'nın da 32 savaş uçağına ihtiyaç duyduğunu açıkladı. 1 Mayıs 2023'te CEO olarak atanan Mezzanatto, güçlü satış başarılarının ve hedeflerinin ardında, Eurofighter'ın operasyonel olarak birçok farklı senaryoda kullanılabildiğini, yetenek geliştirme planlarının bulunduğunu ve müşteri güvenini öncelediklerini belirtti. Ayrıca, mevcut jeopolitik senaryoda çekirdek ulusların savunma sanayisini sürdürme zorunluluğunun olduğunu vurguladı.

Bakan Şimşek duyurdu: Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi düzenlemesi Meclis'ten geçti Bakan Şimşek duyurdu: Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi düzenlemesi Meclis'ten geçti

İlk uçuşunu 27 Mart 1994'te gerçekleştiren Eurofighter, konsorsiyum üyeleri dışında Avusturya, Kuveyt, Umman, Katar ve Suudi Arabistan tarafından da kullanılıyor. Türkiye, balistik füze tehdidine karşı 2019'da ABD'nin "Patriot talebine olumlu yanıt vermemesi" üzerine Rusya'ya 2 milyar 500 milyon dolar ödeyerek iki tabur S-400 aldı. 40 kilometreden 400 kilometreye kadar geniş bir yelpazede hedefi vurabilen S-400'ler, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler ve hipersonik hedeflerde kullanılabiliyor. Ancak bu alım, NATO ve F-35 üretim programına dahil ülkeler arasında güvenlik endişelerine yol açtı. Sonuç olarak, 17 Temmuz 2019'da Türkiye'nin F-35 Müşterek Saldırı Uçağı Programı'ndan çıkarıldığı duyuruldu.