Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen "Enflasyonla Mücadele ve Merkez Bankacılığı" panelinde önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...
 

İlk yılımızı geçiş dönemi olarak tanımladık. Bu ay itibarıyla geçiş dönemi sona eriyor. Dezenflasyonun eşiğindeyiz. Enflasyonun tek haneye indirilmesi ciddi bir iş, sabır ve zaman gerektiriyor.

Eylül'de enflasyonda 40'lı rakamları görebiliriz, ancak bu süreç sabır gerektiren bir süreç. Merkez Bankası, ne gerekiyorsa yapıyor. Parasal sıkılaştırma, seçici kredi sıkılaştırması, miktarsal sıkılaştırma gibi adımları uygulamaya koyuyor.

Borsa İstanbul’da yeni rekor: BIST 100 endeksi tüm zamanların zirvesini gördü Borsa İstanbul’da yeni rekor: BIST 100 endeksi tüm zamanların zirvesini gördü

Merkez Bankası ihtiyaç duyarsa, bakanlık olarak likiditeyi çekmek için gerekirse borçlanacaklarını ifade etti. Ancak bütün politikaların bir maliyeti olduğunu unutmamak gerektiğini vurguladı.

Merkez Bankası ile yakın çalışacaklarını belirterek, aylık enflasyonların iyi bir patikaya oturduğunu söyledi. Ocak ve Şubat aylarında bir miktar sapma olduğunu ancak yönetilemez bir durum olmadığını ifade etti. Hedeflerine yakın bir patikaya sahip olduklarını belirtti.

Ayrıca vergide adalet ve etkinlik paketi çalışmalarının devam ettiğini, dün gece çalışmayı belirli bir noktaya getirdiklerini açıkladı. Cari açığı kalıcı olarak düşüreceklerini ve Dünya Bankalarından Türkiye'ye 3 yıl için taahhüt edilmiş 60 milyar dolarlık bir kaynak olduğunu paylaştı.