En düşük emekli maaşına gelen zam belli oldu En düşük emekli maaşına gelen zam belli oldu

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kentsel dönüşüm ve konut arzının artırılmasını hedefleyen yeni bir projeyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, "Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yapılacak düzenlemeyle, gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önü açılacak." dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mehmet Şimşek, SPK'nin hazırladığı Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu (Proje GYF) kurulmasına ilişkin düzenlemenin son aşamaya geldiğini belirterek, bu fonların gayrimenkul projelerine yatırım yapabileceğini ve böylece konut arzının artacağını ifade etti. Bu düzenlemenin, konut fiyatlarındaki yukarı yönlü baskıyı azaltarak konuta erişilebilirliği her kesim için kolaylaştıracağını vurguladı.

Yatırım Fonlarından Farklı Bir İçeriğe Sahip Olacak

Bakan Şimşek, gayrimenkul yatırım fonlarının yeni düzenlemeden önce bu projelere yatırım yapamadığını ve inşaat işlerini üstlenemediğini belirterek, SPK'nin düzenlemesiyle bu kısıtların ortadan kalkacağını söyledi. Şimşek, "Proje gayrimenkul yatırım fonları, portföylerine üzerinde proje geliştirilecek arsa ve gayrimenkul projelerini dahil edebilecek. Bu fonlar, 'proje' ibaresine sahip olacak ve mevcut gayrimenkul yatırım fonlarından farklı bir içeriğe sahip olacak." dedi.

İsteyene Gelir, İsteyene Ev

Bakan Şimşek, SPK tarafından hayata geçirilecek projenin, yatırımcıların proje kaynaklı risklerini azaltmak amacıyla teminat mekanizması getirdiğini belirtti. Bu düzenleme, fon faaliyetleriyle ilgili yatırım kararını etkileyebilecek değişikliklerde yatırımcılara fondan çıkış hakkı tanıyacak. Yatırımcılar, proje bitiminde gayrimenkulün satışından ya da kirasından gelir elde edebileceği gibi ayni çıkış yaparak ev sahibi olma imkanına da sahip olabilecekler.

Şimşek, SPK tarafından ihraç belgesi onaylanan 184 gayrimenkul yatırım fonu bulunduğunu ve bu fonların portföy büyüklüğünün 82,7 milyar lira civarında olduğunu söyledi. Yeni düzenlemeyle bu fonların sayısının artması bekleniyor. Şimşek, "Fonların teminat temelli sağlam yapısı sayesinde gayrimenkul proje üretimi güvenle hayata geçirilebilecek. Yatırımcılar bu güven ortamında kooperatifçilik mantığıyla küçük birikimlerini değerlendirerek konut sahibi olabilecekler." ifadelerini kullandı.

"Fiyatların Düşüş Eğilimine Geçmesine Katkı Sağlayacak"

Bakan Şimşek, düzenlemenin toplumda tasarruf eğiliminde artış beklendiğini belirterek, "Düzenleme, kentsel dönüşümün finansmanında ve konut arzının artırılmasında önemli bir enstrüman olacak. Bu yatırım fonları, konut piyasasında arz hareketliliğini artıracak ve fiyatların düşüş eğilimine geçmesine katkı sağlayacak. Konut üreticilerinin ihtiyaç duyacakları finansmanı, sermaye piyasalarından temin edebilmeleri için de değerli bir alternatif oluşturacak. Böylelikle, tasarruf sahipleri küçük birikimlerini gayrimenkul projelerinde değerlendirebilecek." dedi.