Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ataşehir Ahmet Keleşoğlu Fen Lisesi'nde düzenlenen "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" tanıtım toplantısında konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, eğitim süresinin kısa olmasına rağmen Türkiye'nin müfredatının OECD ülkelerinin iki katı düzeyinde olduğunu belirtti. Tekin, "Bazı bilgileri seviyelerine uygun zamanda öğrenmek üzere ön lisans ya da lisans programlarına aktarmak durumunda kaldık. Böylece programlarımızı sadeleştirmiş olduk," dedi.

Yeni Öğretim Programı 2024-2025'te Uygulanmaya Başlanacak

Bakan Tekin, "Köklerden Geleceğe" sloganıyla hazırlanan yeni öğretim programının 2024-2025 eğitim öğretim yılında kademeli olarak uygulanmaya başlanacağını açıkladı. Tekin, dünyada eğitim öğretim metotlarının hızlı değiştiğine dikkat çekerek, Türkiye'nin de müfredatlarını revize etmek için 2023 yılının Haziran ayında yeni bir süreci başlattığını belirtti.

Katılımcı ve Kapsayıcı Bir Süreç

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla her kesimden görüşe açık olduklarını ifade eden Tekin, katkı sunan akademisyenlere, sivil toplum örgütlerine ve öğretmenlere teşekkür etti. Toplamda 1100 kişilik bir ekiple hazırlanan müfredatın, 26 Nisan itibarıyla askıya çıktığını ve yaklaşık 1,5 milyon kişinin programları indirip incelediğini söyledi.

OECD Ülkelerine Göre Yoğun Bir Müfredat

Tekin, Türkiye'nin müfredat yoğunluğunun OECD ülkelerinin iki katı olduğunu vurguladı. Eğitim süresinin kısa olmasına rağmen müfredatın geniş kapsamlı olduğunu belirten Tekin, "Öğrencilerimizin daha sağlıklı öğrenmeleri için programlarımızı sadeleştirdik," dedi.

Esnek ve Değer Odaklı Bir Yapı

Tekin, çocukların eğitim sürecinden beklenen değerlerle özdeşleşmiş bir şekilde yetişmeleri için "erdem-değer eylem çerçevesi" oluşturduklarını ve programların odağına yerleştirdiklerini belirtti. Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı derslerinin sanat odaklı bir yaklaşımla belirlendiğini söyleyen Tekin, öğrencilerin anlama ve anlatma becerilerini ön plana çıkaran uygulamaları benimsediklerini ifade etti.

Türkiye'nin Kalkınma Hamleleri Müfredata Dahil

Tekin, Türkiye'nin son yıllarda gerçekleştirdiği kalkınma hamlelerinin müfredata dahil edildiğini belirterek, "Mavi vatan, gök vatan gibi kavramlar, çocuklarımız tarafından içselleştirilecek şekilde programlarımızda yer aldı," dedi.

YKS Tercih Robotu 2024 | YÖK Atlas Tercih Robotu ile Tercih Nasıl Yapılır? 2024 YKS Kaç Kişi Girdi? YKS Tercih Robotu 2024 | YÖK Atlas Tercih Robotu ile Tercih Nasıl Yapılır? 2024 YKS Kaç Kişi Girdi?

Eleştirilere Yanıt

Bakan Tekin, müfredatla ilgili eleştirilere de yanıt vererek, "Akademik başarının da içinde yer aldığı beceri odaklı bir eğitime geçmemizi eleştiriyorlar. Bu rahatsızlıkların hiçbirisini ciddiye almıyoruz," dedi. Tekin, öğrencilerin 22. yüzyıl becerileriyle donatılmasını hedeflediklerini vurguladı.

Son olarak Tekin, öğretmenlerle birlikte bu süreci canla başla yürüteceklerini belirterek, "Çocuklarımızın, geçmişinden güç alarak geleceğe yön verecek bir vizyonla yetişmeleri için tüm öğretmen arkadaşlarımızla beraber bu süreci yürüteceğiz," dedi.