Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin engelleyip, yeni önlemler almak için çalışmalara başladı. Buna göre, Bakanlık adı altında bir teknik kurul veya alt çalışma grubu oluşturulacak. "Kadın cinayeti" kavramı terminolojik olarak değerlendirilecek.

İslam Memiş'ten 16 Temmuz Uyarısı: Altın ve Gümüş Fiyatlarına Dikkat! İslam Memiş'ten 16 Temmuz Uyarısı: Altın ve Gümüş Fiyatlarına Dikkat!

VAKA BAZINDA DEĞERLENDİRİLECEK

Kadın cinayetlerine dair doğru raporların ortaya konması için bu kavrama yönelik istatistiki açıklamalara yer verilecek. Bu anlamda Adalet ve İçişleri Bakanlıklarının kullandığı tanım ile vaka değerlendirmesinde üzerinde durulan şartlarda görüşülecek. Kadın cinayetleri vaka bazında değerlendirilecek. Sistemin tamamında hangi noktalara hata olduğuna yönelik analizler gerçekleştirilebilmesi için bir vaka analist alt çalışma grubu kurulması planlanıyor.

23 BİN HANE İLE GÖRÜŞME YAPILACAK

Bunun yanı sıra kadına yönelik şiddetle mücadelede AR-GE çalışmalarına da üzerinde durulacak. Kadına yönelik şiddet raporlarının ortak bir veri tabanında olabilmesi için TÜBİTAK ile yeni bir projeye ortaya koyacak. Değerlendirme aşaması bittikten sonra yakın sürede hızlı bir şekilde araştırılmalara imza atılacak. Bu kapsamda, 12 istatistik bölge düzeyinde, yaklaşık 23 bin hane görüşmesi yapılarak detaylı bir saha araştırması ve devamında şiddete karşı ortaya çıkan tepkiler, başa çıkma yolları ile kurumsal mekanizmalar hakkında veriler ele alınacak. Kadına yönelik şiddet araştırmasının beş yıllık aralıklarla tekrarlanması da iddialar arasında yerini koruyor. Yine, resmi istatistik programının idari kayıt raporlarında "Kadına Yönelik Şiddet İstatistikleri" başlığında değerlendirmeler yapılacak.

TÜRKİYE'DE İLK OLACAK

Bir diğer AR-GE çalışması ise şiddeti yapanlara yönelik psikososyal destek hizmetlerinin modellenmesi hazırlanacak. Bu proje Türkiye'de ilk olacak. Bu konuda en baştaki çalışmalardan farklı olarak veri ambarı üzerinde geliştirme yapılacak. Şiddeti gerçekleştirenlere temas eden hizmet sunucularla görüşmeler düzenlenecek ve ülke örneklerine bakılacak. Ayrıca kadın konukevlerine yönelik de AR-GE çalışmaları üzerinde de durulacak. İhtisaslaşmış kadın konukevlerinin kapasitesi büyüktülecek. Bunun için yurt dışı örnekleri değerlendirilerek ve ihtisas kadın konukevi modelleri oluşturulacak.