Dünyayı etkisi altına alan küresel ısınma, mevsim değişikliklerini de beraberinde getiriyor. Bu durum ise yaşama tutunma sebebi olan besin türlerinin gelişimini yakından sarsıyor. Türkiye, küresel ısınma tehlikesini önüne geçebilmek için, toprağı ve suyu etkileyen bu riski en aza indirebilmek için önlenmesi hedefiyle çeşitli projelere imza atıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetim Genel Müdürlüğü, tehlikenin çok fazla olduğu ve bölgeyi etkileyen su kaynaklarının korunmasına yönelik en son "Türkiye Sayısal Su Altlıkları" Projesi için çalışmalara başladı. Proje içme ve kullanma suları havzalarının sayısallaştırılarak "Türkiye Su Atlasları"nın çıkarılacağı değerlendiriliyor.

Özel'den Kılıçdaroğlu-Mansur Yavaş görüşmesine dair açıklama Özel'den Kılıçdaroğlu-Mansur Yavaş görüşmesine dair açıklama

BAKAN YUMAKLI DEĞERLENDİRDİ

Bütüncül ölçekte coğrafi nitelikli su kaynakları verisinin üretimi ve sürdürülebilirliğinin gerçekleştirilmesi büyük önem taşıdığını vugrulayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye Sayısal Su Kaynakları Altlığı Projesinin de bu açıdan elzem olduğunun altını çizdi. Bakan Yumaklı, ulusal menfaatler başta olmak üzere su yönetiminde sürdürülebilirliği sağlamak için Türkiye'nin tüm su kaynaklarına bir veri altında toplayarak sahip çıkacak her türlü çalışmanın Bakanlık çatısı altında faaliyetlerin devam ettiği vurgulandı.

"SAYILLAŞTIRMA YÖNTEMLERİYLE GÜNCELLENECEK"

Projenin yine bu anlamda çalışmalara yer vererek katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşların veri ihtiyacını da sağlayacağını söyleyen  Yumaklı şu açıklamalarda bulundu: "Proje kapsamında içme-kullanma suyu havza ve alt havza sınırları ileri sayısallaştırma yöntemleriyle güncellenecek. Bununla birlikte içme suyu kaynağı olarak planlanan işletme ve inşa halinde bulunan baraj, gölet ve diğer depolama özelliğine haiz 270 durgun su kaynağı, su kaynağını besleyen nehir kolları ve havza sınırları, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ortamında hidrolojik analizlerle sayısallaştırılacak. İlave olarak bu havzalarda belirlenecek koruma planları, bu sınırlar referans alınarak belirlenecek." açıklamasını yaptı.