TCMB, zorunlu karşılık düzenlemesini duyurdu

TCMB, makroihtiyati çerçeveye yönelik yeni bir adım atarak zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gittiğini açıkladı. Bu düzenlemeyle parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacı güdülürken, ekonomistler bu adımın mevduat faizlerine olası etkilerini inceledi. Düzenleme sonrası bankaların TL mevduat faizlerini artırmalarının teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Bodrum'da tatil yapan kişide Batı Nil virüsü tespit edildi! Bodrum'da tatil yapan kişide Batı Nil virüsü tespit edildi!

Emre Alkin: "Merkez Bankası, bankalardan destek bekliyor"

Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin, TCMB’nin adımının TL mevduata destekten ziyade bankalara TL mevduat faizlerini artırma baskısı anlamına geldiğini belirtti. Alkin, “Merkez Bankası, politika faizini artırma cesareti gösteremediği için bankalardan mevduat faizlerini yükseltmelerini istiyor. Bu adımla bankalardan ‘carry trade’ olayında destek sağlanması amaçlanıyor olabilir.” dedi.

Burcu Aydın Özdoğru: "Faiz artışı daha etkin bir yöntem olabilirdi"

TEPAV Direktörü Burcu Aydın Özdoğru, TCMB’nin TL mevduatlarını artırmaya yönelik adımının, TEPAV Notlarında sıkça dile getirilen bir ihtiyaç olduğunu belirtti. Ancak, faiz artışının daha etkili bir yöntem olabileceğini ifade eden Özdoğru, para politikasında alt bantların yukarı çekilmesinin daha belirgin bir etki yaratabileceğini savundu.

Ali Çufadar: "Karar çok ince ayar niteliğinde"

TEPAV Makroekonomi Çalışmaları Program Direktörü Ali Çufadar, TCMB’nin zorunlu karşılık düzenlemesini ‘çok ince ayar’ olarak nitelendirdi. Çufadar, düzenlemenin mevduat faizleri üzerindeki etkisinin sınırlı kalabileceğini belirterek, “Mevduat faizleri %0,5 puan artarsa sıkılaştırıcı etki yapabilir; aksi takdirde düzenleme piyasalar üzerinde sınırlı bir değişiklik yaratabilir.” dedi.

Selva Demiralp: "TL varlıkların cazibesini artırmak hedefleniyor"

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp ise TCMB’nin adımını TL mevduat faizlerini cazip hale getirmek ve tasarrufları artırmak amacıyla atılan tutarlı bir hamle olarak değerlendirdi. Demiralp, hanehalkının hala harcamalarını öne çekmeyi tercih ettiğini ve mevduat faizlerinin tasarruf için yeterince teşvik edici olmadığını vurgulayarak, bu düzenlemenin dolarizasyonu sınırlama ve harcamaları azaltma yönünde atılmış isabetli adımlar olduğunu belirtti.

Ekonomistlerin ortak görüşü: TL mevduat faizlerinde artış bekleniyor

Ekonomistler, TCMB’nin yeni düzenlemesinin bankaları TL mevduat faizlerini artırmaya yönlendireceği görüşünde birleşiyor. Ancak, bu artışın ne derece olacağı ve piyasalar üzerindeki etkisinin nasıl şekilleneceği konusunda farklı görüşler öne çıkıyor.