Çift maaş fırsatı sunan tamamlayıcı emeklilik sistemi nedir?

Hükümetin üzerinde çalıştığı ve milyonlarca emekliyi ilgilendiren Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), Meclis'in açılmasıyla gündeme gelecek. TES, emeklilikte yaşanan gelir kayıplarını önlemek amacıyla tasarlandı ve çalışanların emekli olduklarında çift maaş alma imkânı sunuyor. Bu sistemin ayrıntıları, yaş şartı ve prim günlerine dair düzenlemelerle birlikte netleşecek.

Ekonomi yönetiminin Orta Vadeli Program kapsamında yer alan TES, mevcut Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) üzerine ek olarak geliştiriliyor. Bu sistemle birlikte emeklilikte ek gelir elde etmek isteyenler için yeni bir fırsat kapısı aralanıyor. Hali hazırda BES'e dahil olan çalışanların brüt maaşlarından %3 oranında kesinti yapılıyor ve bu kesintiye devlet katkısı da ekleniyor. Tamamlayıcı emeklilik modelinde ise bu kesintilere işverenin de katkı sağlaması planlanıyor.

İzmir'de Güzellik Merkezi Önünde Bıçaklı Saldırı: 2 Ölü, 1 Yaralı İzmir'de Güzellik Merkezi Önünde Bıçaklı Saldırı: 2 Ölü, 1 Yaralı

Emekli olmak için hangi şartlar aranacak?

TES kapsamında, sistemde en az 10 yıl kalma ve 55 yaşını doldurma şartı aranıyor. Bu şartları sağlayan katılımcılar, emekliliklerinde birikimlerini aylık ödeme veya toplu para olarak alma seçeneğine sahip olacaklar. Tamamlayıcı model, mevcut BES sistemiyle birlikte çalışacak ve maaştan yapılan %3'lük kesintiler, devlet katkıları ve işverenin katkısıyla birikimler büyüyecek.

Çalışanların SGK primleri ile tamamlayıcı emeklilik katkı payı da işveren tarafından ödenecek. Ancak işverenin bu sisteme ne kadar katkıda bulunacağı, düzenlemelerin tamamlanmasıyla netlik kazanacak.

Yaş sınırı değişecek mi?

Şu an BES'ten emekli olabilmek için yaş sınırı 56 olarak uygulanıyor. Ancak yeni düzenlemelerle bu yaş sınırının 60'a çıkarılması üzerinde çalışmalar yapılıyor. Bu değişikliklerin hayata geçebilmesi için yasal düzenlemeler gerekiyor ve Meclis'in açılmasıyla bu konuların gündeme alınması bekleniyor.

Kıdem tazminatı nasıl etkilenecek?

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, çalışanların emeklilik döneminde ek gelir sağlamayı amaçlarken, mevcut sosyal güvenlik sisteminin yerini almayacak. Bu düzenlemenin kıdem tazminatına bir etkisi olmayacak ve kıdem tazminatı, sosyal güvenlik sistemi kapsamında devam edecek. Çalışanlar, emekliliklerinde hem mevcut sosyal güvenlik haklarından yararlanacak hem de TES ile ek gelir elde edebilecek.

Yeni sistem ne zaman devreye girecek?

Ekonomi yönetimi tarafından hazırlanan Orta Vadeli Program kapsamında TES'in bu yıl hayata geçirilmesi planlanıyor. Düzenlemenin detayları ve uygulama süreci, Meclis'teki çalışmaların ardından netleşecek. Hükümetin, bu düzenlemeyle emeklilerin yaşam standartlarını iyileştirmeyi hedeflediği belirtiliyor.