AK Parti, sokakları rehin alan başıboş köpekler hakkında kanun teklifini bitirdi. Meclis grubunda vekillerin tanıtımı yapılan teklif imzaya sunuldu.

YEREL YÖNETİMLERE YETKİ VERİLECEK

Bu kapsamda, daha önceki taslakta bulunan uyutma maddesinin kapsamı daraltılmış oldu. Buna göre, barınaklarda bir ay boyunca sahiplenilmeyen köpeklerin uyutulmasını öngören maddede yetki yerel yönetimlere devredilecek. Kuduz tehlikesi bulunan, hastalıklı, saldırgan sokaklarda sürüler halinde dolaşan başıboş köpekler barınaklarda koruma altına alınacak, uyutulup uyutulmayacağına belediyeler kararında, veteriner hekimlerden oluşacak bir kurulun görüşüne dayanacak. Uyutulmasına gerek görülmeyen başıboş köpekler, sokaklardan toplandıktan sonra, kısırlaştırılacak ve aşı uygulaması yapılacak. Ancak yeniden sokağa bırakılmayacaklar, bakımları barınaklarda düzenlenecek.

Bu konuda, yerel yönetimlere iki yıllık süre verilecek. Bu süre içinde barınaklarını yapıp, sorumluluk bölgelerindeki başıboş köpekleri tek bir çatı altına toplamak. Sorumluluklarını tamamlamayan yerel yöneticilere bir yıldan üç yıla hapis cezası uygulanacak. Bu suçun tekrarı durumunda ceza yükselecek ve belediye başkanları seçilme oranını da yitirmiş olacak.

SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMEYENİN CEZASI KATLANACAK

Bunların yanı sıra, sokak hayvanlarını kendi bölgelerinden toplayıp başka bölgeye bırakanlara yönelik para cezaları da yükselecek. Belediyeler, barınak ve diğer bakım masrafları için bütçelerinden binde 5 oranında pay ayırması gerekecek. Bu pay başka giderlerde harcanmayacak, yapılan kontrollerde başıboş sokak köpekleri için ayrılan payı başka amaçlar için harcayan belediye başkanlarına da ceza uygulanacak.

Ayrıca evcil hayvanını sokağa atana veya yasaklı ırkların üretimini yapanlara hayvan başına 60 bin lira ceza kesilecek, bir daha hayvan sahiplenemeyecek.

BÜTÇELERİNDEN PAY AYIRMAK ZORUNDA KALACAK
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, teklif hakkında şunları vurguladı:

Nuri Alço Ev Sahibiyle Mahkemelik Oldu: Ödediği Kira Şaşırttı Nuri Alço Ev Sahibiyle Mahkemelik Oldu: Ödediği Kira Şaşırttı

"Şu anda, sokaktan alınan bir hayvan, kısırlaştırılıp, aşılanıp sokağa bırakılıyordu. Yeni teklifte şimdi bu uygulamaya son veriliyor. Barınaklarda bakılacaklar. Rehabilite edilemeyen, saldırgan, hastalıklı, kuduz riski olan, sahiplenme imkanı olmayan hayvanlara uyutma uygulanacak. Belediyeler, barınaklar ve başıboş hayvanların rehabilitasyonu için bütçelerinden pay ayırmak zorunda olacak. Yapmayanlara da denetim yapılacak, ceza verilecek. İhmal edenlere hapis cezası verilecek. Bu konuda kim sorumluysa, ceza verilecek."