MEB'den üniversite tercih sürecine rehberlik: Ebeveynlere özel kılavuz yayımlandı MEB'den üniversite tercih sürecine rehberlik: Ebeveynlere özel kılavuz yayımlandı

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) istatistiklerie göre nisan ayındaki 3 günlük Ramazan Bayramı ve arife günü kartlarla 87 milyar TL’si yurt içinde olmak üzere toplam 94.1 milyar TL’lik alışveriş gerçekleştirildiğini vurgulayarak bu oranın arife ve 4 günlük Kurban Bayramı’nda 120 milyar TL seviyesine ulaşacağını değerlendirdi.

50 Milyar TL'lik Harcama 

Perakende sektörü aynı tarih ile kesişen Kurban Bayramı, Babalar Günü ve tatil alışverişi için stoklarını düzenledi. Alışverişin rekor kıracağı 15 Haziran Cumartesi günü 50 milyar TL’lik kartlı harcama yapılacağı değerlendiriliyor. BMD üyesi markaların mayıs ayında yaklaşık yarısının adet satışlarının nisana göre düşüşe geçtiğini bildirensöyleyen Sinan Öncel, “Mayıstaki kaybı bu ay telafi edeceğimizi söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

"Cumartesi günü zirve yapacak"

Çatısı altındaki markaların Babalar Günü ile aynı zamana denk düşen Kurban Bayramı ve okulların tatil edilmesinden kaynaklı özel kampanyalar oluşturulduğunu söyleyen Öncel yaptığı yorumlarda şu açıklamalarda bulundu:

“Son günlerde online satışlarda önemli bir hareketlilik gözlemliyoruz. Mağazalardaki alışverişin ise cumartesi günü zirve yapmasını bekliyoruz. Dini bayramlarda alışverişin yaklaşık yüzde 40’ı arife günü gerçekleşiyor. Dolayısıyla cumartesi günü kartlarla yaklaşık 50 milyar TL’lik alışverişin sürpriz olmayacağını düşünüyoruz. Ramazan Bayramı’nda kartlı harcamaların yüzde 20’si market, yüzde 14’ü hazırgiyim, yüzde 11’i yemek, yüzde 10’u ise akaryakıt için gerçekleşmişti. Kurban Bayramı’nda da yine benzer bir tablo bekliyoruz.

Babalar Günü ve tatil dönemi olması nedeniyle hazırgiyimin yanı sıra akaryakıt, ulaşım ve konaklama harcamalarında büyük oranlı artış bekliyoruz. BMD’nin anketine göre, mayıs ayında üye markalarımızın yaklaşık yarısının adet satışlarının nisana göre azaldığı görülüyor. Mayıstaki kaybı bu ay telafi edeceğimizi söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.