Güncel

Beklenen oldu! Sıfır otomobil fiyatlarına 'Eylül' zammı

Sıfır otomobil piyasasında Eylül ayıyla birlikte fiyatlarda yukarı yönlü güncellemeler yapılmaya başlandı. Markalar, Genel Güvenlik Yönetmeliği’nin (GSR) sona ermesiyle liste fiyatlarını yeniden düzenledi.

Abone Ol

Otomotiv sektöründe eylül ayı itibarıyla bazı markalar yeni fiyat listelerini açıkladı, ancak diğerleri henüz bekleyişte. GSR yönetmeliğinin 31 Ağustos’ta sona ermesiyle maliyet artışları ve döviz kurundaki dalgalanmalar, sıfır otomobil fiyatlarının yükselmesine neden oldu. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, döviz kurundaki hareketlilik ve yüksek faiz oranlarının fiyat artışlarını tetiklediğini belirtti.

En uygun fiyatlı sıfır otomobiller

Yeni fiyat listelerine göre, piyasadaki en uygun fiyatlı model 969 bin 900 TL ile Fiat Egea oldu. Bunu, 1 milyon 75 bin 900 TL ile Opel Corsa ve 1 milyon 170 bin TL ile Suzuki Swift izliyor. Renault Clio 1 milyon 184 bin 900 TL ve MG ZS Comfort 1 milyon 209 bin TL fiyatla en düşük fiyatlı modeller arasında yer aldı.

Kampanyalar azaldı, fiyat artışları sürer mi?

GSR yönetmeliğine uyum sağlamak için yapılan kampanyalar, Nisan ve Mayıs aylarında ilgi görse de, Eylül ayında bu kampanyaların cazibesi azaldı. Ertemel, yüksek faiz oranları ve krediye erişimdeki zorlukların tüketici talebini baskıladığını ve sıfır otomobil pazarında satış adetlerini etkilediğini ifade etti. Önümüzdeki dönemde fiyatların, döviz kuru ve faiz oranlarındaki değişimlere bağlı olarak sınırlı artış göstermesi bekleniyor.

Yıl sonu kampanyaları olacak mı?

Her yıl düzenlenen yıl sonu kampanyalarının bu yıl da devam etmesi planlanıyor, ancak fiyatların yaz dönemine göre daha yüksek seviyelerde olacağı öngörülüyor. Ertemel, çok tercih edilen markaların yeni fiyatlarını açıkladığını, diğer markaların ise piyasa koşullarına göre strateji belirlediğini söyledi. Fiyatlarda hızlı artışların yaşanmasının beklenmediği belirtilirken, mevcut koşullarda önemli farklılıklar olmadığı sürece 2025’in ilk çeyreğinde piyasa koşullarının daha belirgin olacağı tahmin ediliyor.