'Eski ve Yeni Bakan Arasında Makam Aracı Krizi Çıktı' İddiasına Açıklama Geldi 'Eski ve Yeni Bakan Arasında Makam Aracı Krizi Çıktı' İddiasına Açıklama Geldi

Borcunu ödemeyenler açıklanacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen ay yaptığı açıklamada, borcunu ödemeyen mükelleflerin kamuoyuna açıklanacağını duyurmuştu. Özellikle 5 milyon liranın üzerinde borcu olan kişilerin bu listede yer alacağı belirtildi. Bakanlık tarafından yapılan düzenlemeye göre, bu uygulama Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile resmiyet kazanmıştı.

Vergi yüzsüzleri listesi iki aşamalı olacak

İlk aşamada, 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde 30 Eylül 2024 itibarıyla hala ödenmemiş borçlar ve cezalar listelenecek. Bu liste, 15-31 Ekim tarihleri arasında tüm vergi dairelerinde halka açık olacak.

İkinci aşamada ise, vergi incelemesi veya takdir komisyonu kararıyla vergi ve cezası kesinleşen mükelleflerin isimleri yer alacak. Bu listede yer alacak kişiler, 1 Haziran 2023 ile 31 Mayıs 2024 tarihleri arasında incelemeleri sonuçlanmış olan mükelleflerden oluşacak. Bu ikinci liste ise 1-15 Kasım 2024 tarihleri arasında GİB'in resmi internet sitesinde yayınlanacak.

Kamuoyu bilgilendirilecek

Bu uygulama ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi borcu bulunanların kamuoyuna açıklanması yoluyla vergi tahsilatlarını artırmayı hedefliyor. Aynı zamanda bu listeler, vergi ahlakını güçlendirmek ve ödemeyen mükellefler üzerinde caydırıcı bir etki yaratmak amacıyla yayınlanacak.

Vergi daireleri ve internet sitesi üzerinden açıklanacak olan listeler, hem borçlarını ödemeyen hem de vergi incelemeleri sonucunda borçlu olduğu tespit edilen kişileri içerecek. Bu kişiler, belirtilen süre zarfında ödemelerini yapmadıkları takdirde, borçları ile birlikte kamuoyuna duyurulacak.